Avem urmatorea situatie in cadrul firmei, un angajat a folosit cardul firmei in interes personal in perioada concediului ( plata cazare hotel, restaurant,benzina+extrageri cash direct de la bancomat) suma totala este de 6000 ron ( cardul era emis pe numele lui).
Din pacate firma nu are proceduri care sa specifice anumite reguli cu privire la folosirea cardului si la deconturi .
As vrea sa stiu ce putem face, directorul general vrea urmat.:
- incetare CIM
- recuperare prejudiciu
- actionare pe partea penala.
Putem merge pe partea penala fara sa mai trecem prin procedura de cercetare disciplinara ( dreptul muncii)?
Angajatul ar putea fi cercetat disciplinar, urmand intocmai procedura stabilita de legiuitor in Legea 53/2003, urmand - eventual, dar nu obligatoriu - desfacerea CIM disciplinar. Nu sunt insa convins daca este nevoie de partea penala. Oricum, prejudiciul ar trebui recuperat pe cale amiabila, poate ar fi disponibilitate din partea angajatului.
Angajatul nu vrea sa plateasca suma ( a mentionat ca are probleme finaciare foarte mari si nu are d eunde sa plateasca) si nici sa plece din firma ( tupeul lui este foarte mare), nu stiu daca este relevant daca apare pe card numele lui sau nu, este un card al firmei dat angajatului....am vrut sa evitam cash-ul ,diurna etc...este o persoana care se afla in deplasare mai tot timpul.....insa mentionez ca el a folosit acest card in momentul in care se afla in CO, in urma discutiei cu avocatl firmei , el a sugerat sa urmam procedura de drept civil si abia apoi sa mergem pe penal....noi am vrea sa sarim peste cea din dreptul muncii, practic este delapidare sau furt.
Daca pe card apare numai numele salariatului, se poate considera ca nu este al firmei, ci al salariatului. Daca suma cu care a fost alimentat cardul nu este inregistrata ca avans pentru marfuri, s-ar putea considera ca plata salarii, sau alte venituri asimilate salariilor si prin urmare se datoreaza bugetului contributiile aferente.