avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Operator economic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Operator economic


Ma poate lamuri cineva, ONG-urile sunt considerate operatori economici?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: zanazane , utilizator 14:20, 16 Octombrie 2013
In sensul Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor sunt considerate organizaţii neguvernamentale, ca persoane juridice, conform legii, şi care, fără a urmări realizarea de profit pentru membrii lor, au ca unic scop apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor lor sau ale consumatorilor, în general.
Asociaţia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activitaţi în interes general, al unor colectivităţi sau, dupa caz, în interesul lor personal nepatrimonial (Ordonanţa Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii aprobată prin Legea nr.246/2005).
n vederea dobandirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat.

Actul constitutiv cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute:
- datele de identificare a membrilor asociaţiei: numele sau denumirea şi, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
- exprimarea voinţei de asociere şi precizarea scopului propus;
- denumirea asociaţiei;
- sediul asociaţiei;
- durata de funcţionare a asociaţiei – pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului, sau, după caz, pe termen nedeterminat;
- patrimoniul iniţial al asociţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcatuit din aportul in natura şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;
- componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei;
- persoana sau, după caz, persoanele împuternicite să desfaşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice;
- semnaturile membrilor asociaţi.
Va multumesc pentru raspuns, dar din explicatia dumneavoastra nu am inteles daca un ONG poate fi considerat/ asimilat unui operator economic sau are un statut complet diferit. Nu gasesc o definitie a operatorului economic!
Operator economic. Definitie termen juridic

Dictionar juridic


Operator economic
Definitie: Persoana fizica sau juridica, autorizata, care in cadrul activitatii sale profesionale fabrica, importa, depoziteaza, transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii.

Orice operator economic este obligat sa introduca pe piata numai produse sigure pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor.

Termenul este definit in cadrul Codul Consumului

Domeniu: Drept Comercial

Opinia mea: ONG nu poate fi operator economic strict din punct de vedere comercial, dar din punct de vedere juridic si economic, da.
Va multumesc pentru raspuns, problema are acum o solutie!

Nora M
O gradinita de stat cu program prelungit care prepara hrana pentru copii este considerata operator economic si sa suporte consecintele legii (sanctiune contraventionala) cand opc-ul gaseste alimente expirate sau fara etichete in bucataria unitatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean strain , ong , sponzorizari , fonduri de la stat . Andrei Keszeg Andrei Keszeg Buna ziua ! in vederea infiintarii unui ONG in Romania , ca cetatean strain , as avea in prealabil citeva intrebari la dumneavoastra : 1 - este posibil ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong Cattani Cattani Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pentru a infiinta un ONG!Multumesc! (vezi toată discuția)
Inregistrare asociatzie (ong) movimpact movimpact Doamne-ajuta! Fiind in curs de inregistrare a unei asociatzii (ONG), risc sa fiu lovit de doua probleme: - in primul rind, mi se cere dovada constituirii ... (vezi toată discuția)