In sensul Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor sunt considerate organizaţii neguvernamentale, ca persoane juridice, conform legii, şi care, fără a urmări realizarea de profit pentru membrii lor, au ca unic scop apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor lor sau ale consumatorilor, în general.
Asociaţia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activitaţi în interes general, al unor colectivităţi sau, dupa caz, în interesul lor personal nepatrimonial (Ordonanţa Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii aprobată prin Legea nr.246/2005).
n vederea dobandirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat.
Actul constitutiv cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute:
- datele de identificare a membrilor asociaţiei: numele sau denumirea şi, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
- exprimarea voinţei de asociere şi precizarea scopului propus;
- denumirea asociaţiei;
- sediul asociaţiei;
- durata de funcţionare a asociaţiei – pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului, sau, după caz, pe termen nedeterminat;
- patrimoniul iniţial al asociţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcatuit din aportul in natura şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;
- componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei;
- persoana sau, după caz, persoanele împuternicite să desfaşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice;
- semnaturile membrilor asociaţi.
Operator economic. Definitie termen juridic
Dictionar juridic
Operator economic
Definitie: Persoana fizica sau juridica, autorizata, care in cadrul activitatii sale profesionale fabrica, importa, depoziteaza, transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii.
Orice operator economic este obligat sa introduca pe piata numai produse sigure pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor.
Termenul este definit in cadrul Codul Consumului
Domeniu: Drept Comercial
Opinia mea: ONG nu poate fi operator economic strict din punct de vedere comercial, dar din punct de vedere juridic si economic, da.