Am si eu urmatoarea intrebare: am o salariata in concediu pentru ingrijire copil pana la 2 ani.Pe 4iunie 2009 ar fi trebuit sa se intoarca la serviciu.Pe 14aprilie 2009 a nascut al doilea copil.Cum procedez?La ITM Pitesti am intrebat 2 persoane si mi-au dat 2 raspunsuri diferite.Prima a spus ca trebuie sa aiba cele 42zile de lauzie dupa nastere ca sa poata beneficia de indemnizatie pentru al doilea copil.A doua persoana a spus ca nu trebuie sa fac nimic, totul decurge automat.Dar eu ce venituri ii trec in adeverinta?Sau nici adeverinta nu ii mai trebuie?
Multumesc frumos,
Steluta
Poate intra in CIC dupa efectuarea concediului de sarcina si lauzie, iar din adeverinta trebuie sa rezulte faptul ca pe ultimele 12 luni a beneficiat de indemnizatie si concediu pentru crestere si ingrijire copil, chiar este rubrica speciala pe adeverinta.
Din ceea ce am mai auzit eu ,exista doua variante pe care le-ai pus in discutie:
1) in cazul nasterii celui de-al doilea copiul,cita vreme esti in CIC pentru primul,poti sa intri pentru al doilea,dupa cele 42 de zile.Nu se cumuleaza doua CIC,in cazul in care se suprapun perioadele.
2 )daca nasti dupa terminarea primului CIC,beneficiezi pentru al doilea copil,asta daca nu s-a schimbat ceva in lege(eu am o cunostinta care a intrat in Cic dupa al doilea copil,intre copii fiind 2 ani si citeva luni,diferenta de virsta)
Avand in vedere ca persoana nu a beneficiat de concediu de maternitate, fiind in cel de crestere a copilului, va beneficia, conform OUG 148/2005:
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată; b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
Ca urmare,
Art. 6. - (1) Concediul [...] se cuvine pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2), după data de 1 ianuarie 2006.@
(3) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(4) În cazurile prevăzute la alin. (3) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţ
Sunt tatal unui copil de 11 luni si jumatate si sunt in concediul de crestere al copilului,pentru care primesc o indemnizatie de 600 de lei (+200 lei alocatie).
Luna aceasta sotia mea va naste cel de-al doilea copil,probabil dupa ce primul va implini un an.
Intrebare:am dreptul,dupa noua lege care acorda cate 600 de lei pentru gemeni,tripleti si multipleti,ca sa primesc inca o indemnizatie pentru acest al doilea copil?(chiar daca s-ar naste inainte ca primul sa implineasca 1 an).
Mentionez,desi nu stiu daca are vreo importanta,ca sotia mea are o pensie de handicap de 230 de lei.
Va multumesc.
si eu am o situatie asa, adica: in perioada de susp mai naste un copil... si am fost la itm, am vorbit cu insp sef adjunct si mi s-a spus ca se face o noua decizie de suspendare cu data imediata la care primul copil face 2 ani(ca sa continue susp pentru cel de-al doilea copil) si trebuiesc completate niste adeverinte aduse de parinti de la primarie....