avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuinta bun propriu daca se vinde in timpul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuinta bun propriu daca se vinde in timpul casatoriei....?

Bună ziua,

Aș avea următoarea întrebare. Înainte de a mă căsători am dobândit o locuință care este numai pe numele meu, bun propriu. Între timp m-am căsătorit și mă bate gândul să vând locuința de la oraș pentru a-mi cumpăra o casă în mediul rural. Întrebarea mea este dacă soția meu va fi trecută ca proprietar alături de mine pe contractul casei ( pe care intenționez să o cumpăr). Nu se poate face la notar o hârtie prin care aceasta să semneze că nu are nicio pretenție asupra casei din moment ce casa e cumpărată cu banii obținuți de pe o locuință care era numai a mea? Mă interesează acest lucru deoarece soția a mai fost căsătorită și are doi copii din căsnicia anterioară. Ar putea aceștia emite pretenții în vreun fel asupra casei ? Sper că m-am făcut înțeles. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:37, 9 Septembrie 2014
Bunul dobandit in timpul casatoriei de catre soti , prin act de vanzare-cumparare, este bun comun ( proprietate comuna devalmasa ).


Daca veti uza de conventia de separatie de bunuri, bunul dobandit va fi propriu.

Codul civil:

Art. 360 Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
(2) Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare dintre soti in timpul casatoriei, in baza careia se va calcula creanta de participare. Daca partile nu au convenit altfel, creanta de participare reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete si va fi datorata de catre sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare, putand fi platita in bani sau in natura.

Art. 361 Inventarul bunurilor mobile
(1) La adoptarea acestui regim, notarul public intocmeste un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobandire .
(2) Se poate intocmi un inventar si pentru bunurile mobile dobandite in timpul separatiei de bunuri.
(3) In toate cazurile, pentru opozabilitate fata de terti, inventarul se anexeaza la conventia matrimoniala, supunandu-se acelorasi formalitati de publicitate ca si conventia matrimoniala.
(4) In lipsa inventarului se prezuma, pana la proba contrara, ca dreptul de proprietate exclusiva apartine sotului posesor.
(5) Daca bunul a fost dobandit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei conditii de forma pentru validitate ori unor cerinte de publicitate, dreptul de proprietate exclusiva nu se poate dovedi decat prin inscrisul care indeplineste formele cerute de lege.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pe actul de vanzare/cumparare pe care il veti incheia la notar pentru casa de la tara trebuie sa mentionati sursa banilor cu care ati achizitionat locuinta, respectiv din vanzarea imobilului pe care l-ati dobandit inaintea casatoriei.
Se poate si ca sotia sa dea o declaratie precum ca u va avea pretentii viitoare dar ar insemna sa ii puneti semne de intrebare care nu isi au rostul in viitor.

Mentionarea sursei banilor in actul de v/c este suficienta si nici nu veti avea batai inutile de cap.;) .
Si eu sunt de acord ca, daca veti mentiona in noul contract al casei ce o veti achizitiona ca banii pentru achizitionarea casei respective provin din vanzarea unui bun al dvs. propriu (dobandit anterior casatoriei), casa respectiva va fi tot bun propriu al dvs., pentru ca, chiar daca este bun dobandit in timpul casatoriei, totusi inlocuieste un alt bun al dvs. propriu, astfel incat nu are cum ca respectiva casa cumparata sa fie bun comun!
Prezumtia de comunitate va fi rasturnata in cadrul procesului de partaj .( se prezuma ca bunul dobandit de la data incheierii casatoriei este comun ).


Tot codul civil, saracul...

Bunurile proprii

Art. 340. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț:
................................................................
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora;



Numai ca, tot codul civil:


Art. 322. -
(1) Fără consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosința acesteia
(2) De asemenea, un soț nu poate deplasa din locuință bunurile ce mobilează sau decorează locuința familiei și nu poate dispune de acestea fără consimțământul scris al celuilalt soț
(3) În cazul în care consimțământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soț poate să sesizeze instanța de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului
(4) Soțul care nu și-a dat consimțământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoștință despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial
(5) În lipsa notării locuinței familiei în cartea funciară, soțul care nu și-a dat consimțământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soț, cu excepția cazului în care terțul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuință a familiei
(6) Dispozițiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).




Sursa oricarei informatii de natura juridica trebuie sa fie legea.

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial al separatiei bunurilor blackjack87 blackjack87 Buna ziua, Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor: 1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)