avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general TVA la achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

TVA la achizitie intracomunitara

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: cum inregistram achizitionarea unui autoturism din strainatate in cazul unei societati care nu are una din activitatile exceptate(transport, taxi etc)?Se face in continuare taxare inversa si autofacturare?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 16:14, 21 Mai 2009
La articolul 1561, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alineatele (61) si (62), cu urmatorul cuprins:
"(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
(62) Persoana impozabila care potrivit alin. (61) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica, fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achiziti de servicii intracomunitare ccgmau ccgmau am primit de la un client facturi de chirie pentru tehnica de calcul emise de o firma din germania. facturile sunt pentru lunile aug, sept, oct, nov, au fost ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie intracomunitara camicami camicami Va rog,spuneti-mi si mie, conteaza valoarea achizitiei intracomunitare pentru a trece de la TVA trimestrial la TVA lunar ? Mai precis,daca in luna aprilie ... (vezi toată discuția)
Inregistrare roi teo.madalina teo.madalina M-am inregistrat in luna octombrie in ROI,intrucat urma sa fac o achizitie intracomunitara, dar ulterior nu s-a mai efectuat. La finante nu am depus ... (vezi toată discuția)