avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am cele 12 luni de venituri necesare pentru a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am cele 12 luni de venituri necesare pentru a beneficia de CCC?

Bună ziua,întrebarea mea este următoarea:
Ce pot să fac că să beneficiez de indemnizaţie ţinând cont că eu m-am angajat la compania la care lucrez pe 2 mai2014 şi data probabilă a naşterii este pe 17 aprilie 2015.deci diferenţa până la 1 an de zile ar fi de 2 săptămâni.Ce portite aş avea că să îmi rezolv problema.mentionez că în anul anterior angajarii nu am lucrat,nu am fost în şomaj,nu am fost studentă etc...Îmi zicea cineva că aş putea rezolva situaţia trecând dată probabilă a naşterii după dată de 2 mai şi se face o medie între ziua în care am născut şi dată probabilă a naşterii.
În concluzie dumnevoastra ce mă sfătuiţi?
Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:55, 9 Septembrie 2014
Va trebui sa aveti cele 12 luni de stagiu la data prezumata a nasterii stabilita de medic. Cele 12 luni se pot compune si din fractiuni de luna, nu doar din luna intreaga.
1. Daca veti naste in aprilie 2015 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt mai 2014 - aprilie 2015.

2. Cele doua saptamani de intrerupere nu va incurca deoarece sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ionutjimborean ionutjimborean Buna.Am o intrebare legata de acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei.Prietena mea este insarcinata in 4 luni si are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil tibulcamarius tibulcamarius Buna seara! As vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie pentru crestrea copilului in conditiile in care am lucrat 1 an si 3 luni la o firma, apoi, pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil iuliy iuliy Buna ziua. Pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca nu am lucrat 12 luni consecutiv? (am lucrat din februarie pana pe 16 mai la o firma care a intrat ... (vezi toată discuția)