avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina MAI fara insemne, doar cu sirena
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina MAI fara insemne, doar cu sirena

Buna ziua,

O masina cu numar MAI fara sa fie inscriptionata cu "Politia" pe ea, fara girofar (doar cu sirena), si fara ca cel care o conducea sa aiba uniforma de politist, poate sa te opreasca in trafic daca ai incalcat o regula de circulatie?
Mai exact, iti poate aplica amenda?

Va multumesc,
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
emillius, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 15:15, 15 Septembrie 2014
Daca agentul constatator, s-a identificat el va poate incheia un proces verbal daca ati savarsit o contraventie.
Printre obligatiile politistului care face munca de teren, deci inclusiv de la "rutiera", se gaseste si aceea de a purta uniforma.
La fel, in Regulamentul pentru compunerea si portul uniformelor de politie, obligativitatea de a purta uniforma o au politistii care desfasoara activitati cu publicul sau activitati de teren.
In plus, echipajul cu atributiuni de control al traficului, trebuie sa fie compus din doi politisti.

In acea masina MAI era un singur domn in civil care pur si simplu se deplasa in trafic.

Daca se poate as vrea argumente bazate pe legi si norme. Chiar sunt curios daca in astfel de cazuri se pot desfasura actiuni de supraveghere a traficului.
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
emillius, utilizator
1- de ce ati oprit? Sunteti taximetrist, de opriti cand va face cineva semn cu mana?
2- daca v-a blocat in trafic, de ce nu v-ati blocat in masina,s a sunati la 112?
Rezolvatorul a scris:

Daca agentul constatator, s-a identificat...


Cum s-a identificat? Sunt agentul Zorila in civil, va rog sa prezentati actele si masina la control!

Daca este in civil trebuie sa se identifice prin prezentarea legitimatiei de serviciu.

Politistul trebuie sa fie imbracat in uniforma ptr a putea fi identificat, legitimatii poti face de care vrei cu Photoshop.

Chiar daca este agent de politie si este in civil este posibil sa fie in afara programului de lucru si atunci nu poate incheia procese verbale de contraventie daca observa o incalcare a regulilor de circulatie.
nu sunt taximetrist. dupa ce s-a dat drumul la semafor, fiind pe prima banda care facea inainte sau la stanga, m-am asigurat daca pot sa ma bag pe banda din mijloc. am vazut un logan alb care inca nu pornise. m-am bagat in fata lui, semnalizand corect, exact in momentul in care a pornit si el. l-am incomodat putin dar nu atat de grav. manevre din astea le facem toti de cinci ori pe zi.
a pornit sirena ruland in spatele meu. am incetinit putin dar nu am oprit (aveam cam 10-15 km/h), s-a bagat langa, a deschis geamul si m-a mustrat putin. am recunoscut ca m-am bagat putin cam brusc in fata lui dar i-am transmis sa nu incerce sa ma intimideza cu sirena pornita. nu i-a convenit si a accelerat brusc intrand in fata mea pe banda de mers vrand sa ma blocheze. abia atunci i-am vazut numarul de MAI, pana atunci a rulat in spatele meu aproape lipit de mine sau in lateral. nu m-a intimidat si nu am oprit, l-am depasit usor fara sa accelerez sau sa fug, intrand din nou pe banda mea de mers. a venit din nou in dreptul geamului si a zis \"nu vrei sa opresti? lasa ca vezi tu\" si m-a depasit intrand in fata mea. la urmatoarea intersectie, el a mers inainte eu am facut stanga.

chstia este ca am vazut si am auzit de multe abuzuri facute de politistii de la circulatie.
chiar aseara un cunoscut a fost oprit \"pentru un control de rutina\". asa s-a exprimat politistul de la circulatie. legea nu mai permite oprirea in trafic decat cu un motiv. pana la urma, neavand ce sa ii gaseasca, i-a dat amenda ca nu purta centura de siguranta, desi o purta cand a fost oprit.

foarte probabil ca o sa vina la firma o adresa in care trebuie sa le dam datele celui care a condus auto cu nr... sasiu... culoare .... marca si tip, in ziua de .... in zona ....
esti obligat sa le dai astfel de date. ulterior o sa imi vina pe numele meu cine stie ce PV cu nu stiu ce contraventie....
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
emillius, utilizator

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala - depasire linie continua bog15dan bog15dan Am fost oprit de \"brigada rutiera sectia sistematizare\" in Bucuresti La intersectia Calea Dudesti cu Soseaua Mihai Bravu, eu venind dinspre Calea Dudesti ... (vezi toată discuția)
Va invitam sa postati Admin Admin Amenzi de circulatie, procese verbale de contraventie, suspendarea sau retinerea permisului de conducere, accidente de circulatie, despagubiri, asigurari, ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea regulilor de circulatie al unui echipaj cu radarul Sorin 2586 Sorin 2586 Buna ziua,in data de 03.06.2017 am fost depistat ca am depasit viteza regulamentara cu 13 km in localitate si am fost oprit de catre agentul de circulatie,la ... (vezi toată discuția)