avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna.Am absolvit liceul,am luat bacul si m-am inscris la o facultate dar din anumite motive nu ma pot duce la facultate.As vrea sa stiu daca mai pot depune dosar pentru indemnizatia de somaj.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:48, 10 Septembrie 2014
1. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Art. 16
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ;
....

Art. 17
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
....

2. Pentru a se beneficia de indemnizatie de somaj, in calitate de absolvent, trebuia sa va inregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca in termen de 60 de zile de la data absolvirii liceului.

Art. 38 din Legea nr.76/2002 :
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
....
l) expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a);
...
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

3. Vedeti si acest articol
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj jetli jetli Buna ziua! Am o intrebare, iar din Legea 76/2002 nu ma pot lamuri. Am terminat liceul in 2011 si nu am depus atunci dosar pentru indemnizatia de somaj. Vreau ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru absolvent liceu Bogdan25_2 Bogdan25_2 Buna, am absolvit liceul acu 4 ani, pana acum am stat pe banii parintilor si nu am platit nici asigurarea de somaj nici nu mam inregistrat pa AJOFM. Am ... (vezi toată discuția)
Somaj elev BiancaAlexandra BiancaAlexandra Pot beneficia de somaj daca am terminat liceul acum pe 30 mai si inca nu am dat bacul? Multumesc. (vezi toată discuția)