avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Buna ziua!
Am o intrebare, iar din Legea 76/2002 nu ma pot lamuri. Am terminat liceul in 2011 si nu am depus atunci dosar pentru indemnizatia de somaj. Vreau sa stiu daca mai am dreptul sa depun acum dosarul pentru somaj fiind absolvent de liceu? In lege am gasit beneficiaza de indemnizatie de somaj absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ (vârstă de minimum 16 ani), care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reuşit să se angajeze în domeniul pentru care au pregătire profesională;.
Multumesc!!

Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 14:56, 10 Iulie 2013
1. - Ca sa poata beneficia de indemnizatie de somaj un absolvent al unei forme de invatamant trebuie sa se inregistreze la Agentia de Somaj in termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
- Adica este vorba chiar de acele 60 de zile, de care pomeniti dvs.

2. Din 2011 si pana acum este cam mult.

3. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Conf art 38 alin 1 lit. l Lg 76/2002 indemnizaţia de şomaj se acorda persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a).
Conf art 38 alin 2 Lg 76/2002 indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
Conf art 38 alin 3 Lg 76/2002 dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Conf art 38 alin 4 Lg 76/2002 termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

In concluzie, dupa expirarea termenului de 12 luni de la data de la care ati avut dreptul sa solicitati somaj (adica dupa 60 de zile de la terminarea liceului) nu mai puteti solicita indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Nechifor-Roxana Nechifor-Roxana Buna.Am absolvit liceul,am luat bacul si m-am inscris la o facultate dar din anumite motive nu ma pot duce la facultate.As vrea sa stiu daca mai pot depune ... (vezi toată discuția)
Este corect? riannart riannart Anul acesta fiul meu a terminat liceul si pe data de 13 septembrie am fost sa introduc actele pentru somaj deoarece nu am gasit nimic de lucru pentru el in ... (vezi toată discuția)
Somaj Vasilegheorghe1 Vasilegheorghe1 Buna ziua.Am depus cererea de acordare a indemnizatiei de somaj pe 29.07.2015, mentionez ca prima viza trebuie sa o pun pe 27.08.2015. Care sunt lunile in care ... (vezi toată discuția)