avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua.Am depus cererea de acordare a indemnizatiei de somaj pe 29.07.2015, mentionez ca prima viza trebuie sa o pun pe 27.08.2015. Care sunt lunile in care voi primi soma avand in vedere ca pe 1 octombrie voi incepe facltatea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:11, 17 August 2015
1. - Daca v-ati inregistrat la Agentia de Somaj in calitate de absolvent de liceu veti primi indemnizatie de somaj veti primi indemnizatie de somaj dupa 60 de zile de la absolvire.
- Cele 60 de zile decurg de la 1 ale lunii urmatoare aceleia in care ati absolvit liceul.
- Incepand cu data admiterii la facultate inceteaza plata indemnizatiei de somaj.

2. Daca v-ati inregistrat la Agentia de Somaj in calitate de salariat concediat puteti sa benficiati de indemnizatie de somaj si daca ati fost admis la facultate.
Sunt absolvent de liceu. Deci sa inteleg ca luna asta si in luna urmatoare voi primi indemnizatia?
Dac ati absolvit liceul in iunie atunci cele 60 de zile decirg cu data de 1 iulie deci indemnizatie de somaj veti primi cu 1 septembrie (adica o luna de zile).
Am terminat liceul pe 29.05,cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj am depus-o pe 29.07, adica dupa ce au trecut cele 60 de zile. Sa inteleg ca indemnizatia nu se acorda din momentul depunerii cererii?
Legea nr.76/2002:
Art.38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
....
l)expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.


Norme de aplicare a Legii nr.76/2002
art.52
...
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii următoare celei înscrise în diplomă sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ de stat sau particular, autorizată ori acreditată în condiţiile legii, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.
...
Ultima modificare: Luni, 17 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj jetli jetli Buna ziua! Am o intrebare, iar din Legea 76/2002 nu ma pot lamuri. Am terminat liceul in 2011 si nu am depus atunci dosar pentru indemnizatia de somaj. Vreau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj danieladrg2 danieladrg2 Buna seara, M-am documentat cu privire la actele necesare pentru intocmirea dosarului de indemnizatie de somaj.Prin urmare am o nelamurire in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Nechifor-Roxana Nechifor-Roxana Buna.Am absolvit liceul,am luat bacul si m-am inscris la o facultate dar din anumite motive nu ma pot duce la facultate.As vrea sa stiu daca mai pot depune ... (vezi toată discuția)