avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abuz in serviciu

Buna seara. O intrebare mai delicata:
Un proces civil aflat in recurs(doar fond si recurs). Un judecator incalca prev. art.20 alin. (1), (2), (3) din Legea 146/1997 si la primul termen de judecata acorda o amanare pentru plata taxei de timbru ce nu fusese platita desi partea (reprezentata de avocat) a fost instiintata prin citatie despre cuantumul taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar si de obligatia de a le depune pana la primul termen, sub sanctiunea anularii cererii - judecatorul poate fi invinuit de abuz in serviciu? se poate considera ca a favorizat una din parti ? multumesc !
Cel mai recent răspuns: cosdep , utilizator 06:04, 10 Septembrie 2014
Nu mai este in vigoare aceasta lege. Acum e OUG 80/2013. Acum depinde de la o instanța la alta, de la caz la caz si in funcție de valoarea acestei taxe. Cf CP, fapta functionarului public, care in Exercițiul atributiilor sale de serviciu, cu știință, nu îndeplinește un act ori il îndeplinește defectuos cauzind astfel o vătămare altei persoane. Deci, judecătorul nu este functionar public...
Art. 175
Funcţionar public
(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:
a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;
b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.
Judecatorii, procurorii sunt asimilati ca si functionari publici, conform 303/2004. Un proces civil inceput sub vechiul Cod civil si de Procedura civila se supune regulelor ce erau existente atunci. Va rog sa observati ca si in ordonanta 80/2013 se face vorbire despre anularea capetelor de cerere care nu au fost suficient timbrate. Doresc sa cred ca legea este aceiasi pentru toti si nu selectiva dupa bunul plac al magistratilor, mai ales ca in acest caz nu lasa loc de interpretari personale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine sunt functionarii publici? danaa1 danaa1 Art. 297 din cod penal spune despre Abuzul în serviciu, la alin.1 specifica ca: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de ... (vezi toată discuția)
Nu e abuz in serviciu? pacurariu maria pacurariu maria Nerespectarea procedurilor legale in cazul concedierii nu e considerat abuz in serviciu?(ma refer la institutiile bugetare)Decizia de desfacere a CIM fara ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu iofcea_nicu iofcea_nicu unui director de srl ce apartine se Consiliul local societate ce se ocupa cu distribuirea energiei termice i se poare retine abuzul in serviciu contra ... (vezi toată discuția)