Buna ziua !
Este un abuz in serviciu , dar nu in forma infractionala( caci la acest aspect va referiti). Puteti ataca decizia de concediere in instanta civila, care in functie de probe, va anula aceasta decizie si va va repune in situatia anterioara, cu posibilitatea obtinerii de daune .
Cu stima !
pentru a vi se putea raspunde daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu este necesar sa analizeze un avocat datele.nerespectarea procedurilor legale privind desfacerea contractului de munca se poate incedra si ca infractiune, depinde de cum am fost savarsita fapta( cu intentie directa etc.)
Este bine sa consultati un avocat si sa faceti plangere la Politie pentru abuz in serviciu.Din experiente va spun ca va ajuta, deoarece , vazand ca e anchetat de politie, de cele mai multe ori angajatorul (reprezentantul legal) e mai deschis la negocier sau indreptarea erorilor;)...
Nu omiteti , intre timp, sa promovati si actiunea civila , ca litigiu de munca.( atentie sa nu depasiti termenul de 30 de zile!)Succes!
Daca faptele despre care faceti vorbire-si in legatura cu care puteti proba acest lucru- se refera la fapta unui functionar public"care in exercitiul atributiilor sale de serviciu,cu stiinta nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defecuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane"(prevederile art.246 c.pen-abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor)pot constitui infractiunea la care v-ati referit.
In situatia in care nu puteti dovedi aceste incalcari flagrante,prevazute in mod expres de textul indicat,in mod sigur referirile dvs.au aspectul generic,pe care il arata distinsul dn.consilier
de acord, numai ca notiunea de functionar public este extinsa in dr. penal..
Art. 175 Functionar public
(1) Functionar public, in sensul legii penale este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie :
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat ori al unei persoane juridice declarata ca fiind de utilitate publica, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public.
Multumesc mult,pentru mai multe lamuriri:
1.Functionar public=director centru de executie bugatara intr-o scoala care coordoneaza activitatea mai multor institutii (intr-una din ele am lucrat eu!)
2.Abuz in serviciu :a)numeste direct persoana disponibilizata in urma unui conflict in unitatea lui!
b)obliga directorul subordonat sa-mi desfaca contractul de munca fara a tine cont de procedurile legale(consiliul de administratie,sindicat,analiza cel putin a activitatii mele timp de 20 de ani in unitate(nu are nici un motiv,nu am abateri disciplinare!),singura intretinatoare de familie in familie monoparentala!,nu imi aduce la cunostinta nici o hotarare in acest fel decat preavizul si dupa 2 luni am primit si decizia.......(norocul meu ca am scris cu mana mea data la care am primit decizia!
Dupa toate aceste frecusuri tot acest director dispune restrangerea spatiului unitatii in care am lucrat si momentan inca mai sunt lider de sindicat!(dar in prezent am CIM cu perioada determinata(asa e in invatamantul preuniversitar).
Cel mai mult ma deranjeaza modul grosolan la care a recurs pentru ca cf.legii 329 la art. 11 lit f.daca nu ma insel(nu sunt sigura)specifica in mod clar in unit.criteriile dupa care sunt disponibilizati angajatii!
Dovezi am in acest sens,sper ca oamenii sa spuna numai adevarul iar directoarea care a fost obligata sa-mi desfaca CIM sa recunoasca procedeul miselesc al acestui director!
Multumesc si raman indatorata pentru timpul pe care vi l-am rapit!