avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract sponsorizare persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract sponsorizare persoana fizica

Buna dimineata!

Pot incheia un contract de sponsorizare cu o persoana fizica? Sau este necesar sa primim o recomandare de la o fundatie / institutie?

Va multumesc.

Cosmin.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
cosmin8917, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 10:33, 10 Septembrie 2014
Buna ziua!

In ceea ce priveste sponsorizarea persoanelor fizice, Legea 32/1994 precizeaza ca pot fi beneficiari ai sponsorizarii “orice persoană fizică cu domiciliul în România a cărei activitate în unul dintre domeniile prevăzute la lit. a) este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică ce activează în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea.”
“Domeniile prevazute la litera a)” sunt urmatoarele:
- cultural
- artistic
- educativ
- de învăţământ
- ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată
- umanitar
- religios
- filantropic
- sportiv
- al protecţiei drepturilor omului
- medico-sanitar
- de asistenţă şi servicii sociale
- de protecţia mediului
- social şi comunitar
- de reprezentare a asociaţiilor profesionale
- precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice

Analizand instructiunile cuprinse in Ordinul 994/1994 din 2 august 1994 pentru aplicarea Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea , observam ca Ordinul intelege prin “recunoastere” o actiune din partea persoanei juridice fără scop lucrativ [...] ce activează în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea.

Astfel, art 2 al capitolului II din Istructiuni prevede:
“De asemenea, poate beneficia de sponsorizare orice persoana fizica cu domiciliul în România sau care apartine spiritualitatii românesti, care desfasoara o activitate constanta într-unul din domeniile prevazute la art. 4 din lege, a carei activitate este recunoscuta de catre orice persoana juridica nonprofit, constituita legal în tara sau în strainatate, cu activitate sustinuta în domeniul pentru care recomanda persoana fizica beneficiara de sponsorizare.
Exemplu:
Fundatia "A", persoana juridica nonprofit, cu activitate sustinuta în domeniul protectiei si ocrotirii copiilor orfani, poate recomanda, în baza unei certificari scrise, spre a fi sponsorizata, o persoana fizica care desfasoara o activitate constanta pentru ocrotirea acestor copii.”

Personal, apreciez ca o astfel de actiune precum cea mentionata in Ordin nu este intotdeauna necesara, intrucat apreciez ca rostul gandit de legiuitor (intr-o normala diligenta de a pastra caracterele istitutiei sponsorizarii) este acela de a garanta/certifica prestarea activitatii benefiarului in macar unul din domeniile mentionate in art 4 din Legea 32/1994. Ori, in cazul persoanelor a caror astfel de activitate este de notorietate (de exemplu, in cazul actorilor), personal apreciez ca lipsa unei recomandari/certificari nu anuleaza sponsorizarea. Dar, in mod cert, aceasta situatie reprezinta exceptia si nu regula.

Raspunzand punctual intrebarii dumneavoastra, recomand sa obtineti recomandarea unui ONG, in conformitate cu prevederile Ordinului 994/1994.

Spor si voie buna!
Multumesc pt raspuns.

Mentionez ca aceasta sponsorizare ii este necesara pt o problema medicala grava si nu stiu sigur daca mai este nevoie de o recomandare daca are toate scrisorile medicare si etc?!

Multumesc
Buna ziua din nou!

In cazul mentionat de dumneavoastra nu veti face o sponsorizare ci un contract de mecenat, reglementat de aceeasi Lege 32/1994. Atentie: acesta trebuie intocmit in forma autentica!

Art 1
[...]
(3)Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.
(4)Actul de mecenat se încheie în forma autentică în care se vor specifica obiectul, durata şi valoarea acestuia.

Spor si voie buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare echipa de fotbal amator ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, este vreo metoda in care un srl sa poata sponsoriza o echipa de fotbal de amatori? mentionez ca nu este echipa societatii si ca nici nu este formata ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare, mecenat kodrins kodrins Buna ziua O persoana fizica fara personalitate juridica, dar cu activitate publica recunoscuta de catre diverse asociatii, poate primi sponsorizare, sau nu? ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare din partea fundatiei Ramona24 Ramona24 Buna z iua. Fundatia poate oferi sponsorizare sub forma platii unor persoane fizice pentru a presta servicii in afara fundatiei pentru ... (vezi toată discuția)