avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire la serviciu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire la serviciu

In present sunt in concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani , dar trebuie sa ma intorc cu o luna de zile mai devreme ptr a putea beneficia si sotul meu de acest concediu ( desi el nu are venituri). De la service mi-au spus ca , ptr ca am luat concediul ptr 2 ani, nu sunt obligati sa-mi pastreze locul de munca si ca atare postul s-a ocupat. Ce pot sa fac acum? Mai ma primesc la servici?:sorry:
Cel mai recent răspuns: cata8 , utilizator 14:29, 11 Septembrie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, salariata are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului salariatei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma \" cu pana la 6 luni\" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Stiu ca asa este, dar acum 2 luni am fost solicitata sa ma intorc la servici si am refuzat, ca atare au angajat pe altcineva in locul meu.iar acum mi se argumenteaza ca nu au pot si ptr mine.
Argumentul lor nu au la baza niciun fundament juridic.

Data revenirii din CCC nu o impune angajatorul, ci salariatul este cel care va decide cand sa revina din CCC.

Impotriva refuzului angajatorlui de a va reprimi la munca puteti sesiza Inspectia Muncii si/sau promova o actiune in instanta.
Eu va multumesc ptr raspuns. O ultima intrebare, as mai avea. Daca sotul nu are venituri si nu vrea sa beneficieze de concediu pot sa mai stau acasa inca o luna?
Daca sotul nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci dvs puteti sta toata perioada in CCC pentru care ati optat.

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva dupa concediu crestere copil (varianta 2 ani) cristina bulat cristina bulat Buna ziua,as vrea sa stiu si eu care mai este legea in ceea ce priveste intoarcerea in campul muncii avand in vedere ca mi se termina concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la servici concediu de maternitate nicoles23 nicoles23 Buna ziua, as dori sa stiu 100% daca angajatorul este obligat sa imi pastreze locul de munca pana la revenirea din concediu de maternitate. Am intrat in ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea din ccc oana-daci-m oana-daci-m buna seara, as avea si eu o serie de intrebari si nelamuriri. va rog daca ma puteti ajuta. in momentul de fata sunt in concediu de cresterea copilului cu ... (vezi toată discuția)