avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie unica

Buna ziua.
Am un copil de 7 ani si in urma divortului am custodie comuna cu fostul sot, tatal copilului. Va rog sa imi spuneti daca pot obtine custodie unica a copilului in conditiile in care tatal lui nu trimite lunar copilului pensia alimentara si nu considera necesar sa acopere programul de vizitare a copilului. Mentionez ca de la inceputul anului 2014 a achitat in doar 2 luni din 8 o parte a pensiei alimentare lunare desi in cadrul procesului de divort a declarat ca ii va plati copilului lunar pensie alimentara, a mai declarat ca ii va plati si pensia alimenta de la inceputul actiunii de divort din ianuarie 2013. Exista de asemenea luni in care nu solicita sa ia copilul pentru a petrece cele doua weekendri impreuna, sau petrec cel mult un weekend. Nu am garantia ca un nou proces prin care sa ii solicit pensie alimentara il va determina sa ii plateasca copilului restanta pe anul trecut si anul curent sau de acum inainte. De fiecare data cand i-am solicitat acordul in legatura cu iesirea din tara a copilului in concediu a impiedicat acest lucru. Nu avem vreo forma de comunicare agreabila motiv pentru care deciziile in ceea ce priveste copilul le iau singura. In acest context va rog sa imi spuneti ce sanse am de a obtine custodia unica a copilului pentru ca in fapt sunt singurul parinte care este o prezenta constanta in viata copilului ii asigura confort material si emotional, ia decizii in ceea ce il priveste si este preocupat real de devenirea acestuia. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 11:13, 2 Octombrie 2014
Parasirea tarii poate fi realizata prin suplinirea acordului de vointa al tatalui .

Cererea prin care se solicit instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către unul dintre părinți este admisibilă, dacă se constată, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace materiale de probă, mărturisiri, interogatorii), că admiterea ei este în interesul superior al minorului, consfințit de art. 263 din Codul civil și de art. 2 și 6 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)


In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.


Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.
Multumesc pentru raspuns. Din fericire nu exista motive intemeiate din cele enuntate de dumneavoastra, iar copilul are o relatie buna cu tatal. Problema asa cum am prezentat mai sus este faptul ca nu isi asuma decat in foarte mica masura responsabilitatile pe care si le-a luat la divort atunci cand am stabilit custodia comuna, in schimb uzeaza de o forma de veto de cate ori este necesar sa ii cer acordul in vreo situatie. In aceste conditii ce sanse am de a obtine si legal confirmarea pentru responsabilitatile pe care de fapt mi le asum in cea mai mare parte singura.
Ati divortat in instanta ? Aveti fixata o pensie asa cum v-ati inteles sau n-a ramas stabilite pe hotarare nimic concret ?
Mi-e teama ca nu veti obtine in instantga sa exercitati autoritatea parinteasca singura mai ales daca el se impotriveste.
Puteti cere sa instanta sa suplineasca acordul tatalui in ce priveste calatoria in strainatate daca va fi cazul si puteti sa il executati silit in ce priveste pensia.
Imi pare ca ati putea-o rezolva prin mediere ati putea ajunge la intelegere ca sa nu apelati la instanta pt suplinirea acordului, iar dvs sa faceti o concesie in ce priveste pensia, sa plateasca eventual in natura, asa se vor intalni mai des.
Multumesc de raspuns. Am divortat in instanta in oct 2013(finalizat) si s-a fixat o pensie alimentara lunara de 500 ron/luna si plata din urma a pensiei pe anul anterior 2013. Ce garantie am ca fiul meu va obtine pensia alimentara daca el declara, dincolo de veniturile reale, ca are doar un pfa si castiguri sporadice si nesigure?
Aceasta varianta- suplinirea acordul tatalui in ce priveste calatoria in strainatate- este o forma prin care pot avea libertatea de a iesi cu copilul din tara oricand doresc sau trebuie solicitata la fiecare iesire din tara? Va multumesc.
Daca copilul are o relatie buna cu tatal, de ce nu il intreaba el pe tata...
Cat despre pensie, puteti merge cu hotararea la un executor sa o recuperati. E pacat de ea.

Alte discuții în legătură

Custodia totala nefiind casatorita Alexa08 Alexa08 Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut ... (vezi toată discuția)
Se mai poate obtine custodie unica? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Am 2 copii de 12 ani si respectiv 17 ani.sunt despartita de tatal lor de multi ani.In momentul de fata sunt recasatorita iar de 3 ani am hotarare ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)