Sa incep cu inceputul .Bunicul meu a fost un om bogat care era la a doua casatorie.El avea o fata ,pe mama mea.El locuia in Oradea ,noi in Deva si nu tineam legatura.Mama mea a murit de tanara si bunicul mai tarziu,acum vreo 13 ani.Problema este ca sotia lui actuala de atunci ne-a anuntat de decesul lui dupa 6 luni.Vreau sa stiu se mai poate face ceva ca sa ne cerem drepturile ca mostenitori,eu si sora mea.Va multumesc anticipat in speranta ca ne puteti ajuta cu un raspuns.Si daca avem o sansa ,spuneti-mi va rog ce trebuie sa facem.
C.M.
da puteti. Adresati-va unui notariat din raza orasului inde a locuit sau unde a detinut bunurile. Apoi in functie de situatia exacta vedeti ce e de facut.
Daca stii numele complet al bunicului, CNP-ul acestuia si localitatea in care a decedat, mergi la un notar din orasul in care locuiesti si solicita-i să afle daca s-a deschis dosarul de succesiune după acesta si la ce notar s-a deschis, in cazul foarte probabil in care s-a deschis.
Apoi te vei adresa impreună cu sora ta, in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, Notarului la care s-a deschis dosarul de succesiune, arâtând că sunteți nepoate de fiică predecedată, anexând copii legalizate după certificatele de nastere ale mamei tale si ale voastre și o copie legalizata a actului de deces al mamei tale, solicitand să vi se comunice o copie a Certificatului de moștenitor emis in respectivul dosar. In functie de ce s-a retinut in acel Certificat, vă consultati cu un avocat sau cu un notar ce aveti de facut in continuare. Mult succes.
Doamne ajută!
Aveti tot dreptul la mostenirea bunicului dvs. defunct.
CAPITOLUL III din Noul Cod Civil:
Moştenitorii legali
SECŢIUNEA a 2-a
Descendenţii defunctului
Art. 975
Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.
Din cate raspunsuri am citit, nici unul nu este la obiect! Nu uitati ca daca nepoatele nu au dat o declarartie de acceptare a succesiunii si au stiut de decesul bunicului(chiar si dupa 6 luni), acum dupa 13 ani nu mai au sanse sa obtina ceva.La notar nu se mai poate face nimic, iar prin judecata , ca sa se solicite repunerea in termenul de acceptare a succesiunii este tarziu, mai ales ca stiati de deces de cativa ani.Puteti vorbi cu un avocat , dar eu am trecut prin asta si consider ca este o cheltuiala degeaba, pentru ca aveti sanse minime chiar si cu un avocat fff bun.
Multumesc de sfat,si ma bucur ca m-am trezit acum la realitate,lasam pe altii sa beneficieze de drepturile noastre.
Problema e ca nu mai stiu exact cum il chema , CNP, s.a.m.d.,oare as putea merge la Evidenta populatiei sa ma ajute acolo cu mai multe informatii?
Cineva ne-a spus atunci ca nu se mai poate face nimic daca am aflat de deces dupa 6 luni.dar am vazut atatia care si-au cerut drepturile dupa atatia ani si am zis de ce sa nu incerc,poate avem noroc.
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament ( nu este necesar sa postati mesaje consecutive cata vreme aveti un interval de timp de 30 de minute de la publicare in care sa editati/completati mesajul initial)