avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere proces succesiune in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere proces succesiune in instanta

Buna ziua.

Care este procedura de deschidere a procesului de succesiune in instanta de catre mostenitori (copiii minori ai defunctului si sora lui), avand in vedere ca actele care stau la baza (certificate de deces, acte imobil etc.) se afla la sotia actuala a defunctului, iar aceasta nu le pune la dispozitie.
Pentru a fi curatorul minorilor mi s-a cerut de catre notar certificatele de deces ale parintilor defunctului - de care bineinteles nu dispun. Pot obtine un duplicat al certificatelor de deces de la serviciul de evidenta a populatiei? Notarul imi poate elibera un act de reprezentare a minorilor in instanta pentru a cere actele ce stau la baza succesiunii?
Care ar trebui sa fie practic pasii de urmat?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: anca_stan , utilizator 15:17, 5 Februarie 2015
Puteti face si notarial succesiunea dar nu e obligatoriu. Pentru actele de proprietate solicitati de la Biroul de carte funciara extrase de carte funciara. Pentru actele de deces puteti face demersuri doar daca aveti calitatea de curator special (atunci cand intre tutore [parinte] si minor se ivesc interese contrare se numeste un curator special). In cazul procedurilor succesorale notariale, pentru motive temeinice, notarul poate numi, la cererea persoanei interesate, un curator special. Problema e de stabilit cine poate fi persoana interesata in acest caz. Oricum sora defunctului este inlaturata de la succesiune daca exista descendenti sau daca nu a primit prin testament ceva. Concursul intre succesori exista doar intre descendenti si sotul supravietuitor.
Puteti obtine un duplicat al certificatului de deces si apoi mergeti la notar pentru curator, sau introduceti actiunea in instanta si aceasta va stabili un corator. Trebuie sa platiti si o taxa de timbru
Nu dispun decat de copia legalizata a certificatului de deces al tatalui copiilor mei. Pot fi numita curator? Notarul mi-a solicitat si certificatele de deces ale parintilor fostului sot - probabil crezand ca succesiunea se va dezbate pe cale notariala - ceea ce nu cred ca este posibil.
Sunteti reprezentantul legal al minorilor si nu au nevoie de curatela.Sora defunctului nu vine la mostenire.Mostenitori vor fi copiii acestuia si sotia supravietuitoare.Copia legalizata este suficienta.Daca nu e legalizata, scoateti un duplicat de la starea civila.Primul pas e la notar si apoi instanta.
Sora vine la mostenire pentru faptul ca nu s-a facut succesiune dupa parintii defunctului. In cazul in care, printr-o minune, sotia defunctului este de acord cu succesiunea la notar, ce acte sunt necesare pentru fiecare parte, respectiv:
- sora - ca mostenitoare a parintilor defunctului
- copiii defunctului (minori) care se afla in ingrijirea mea prin hotarare judecatoreasca definitiva
- actuala sotie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detalii succesiune ContSters181113 ContSters181113 Buna ziua Nu stiu cum sa procedez intr-un asemenea caz. Tatal meu locuia de 13 ani in casa bunicii mele (mama lui, care a murit acum 1 an si 10luni), ... (vezi toată discuția)
Partaj sau succesiune? DanaPuiu2006 DanaPuiu2006 Buna ziua. Trebuie sa va explic intai situatia: un prieten se afla in proces de divort, partaj si tutela copilului.Sotia decedeaza inainte de pronuntare. Ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune Shaiya Shaiya Tatal meu a decedat in urma cu putin timp, mai exact pe 1 octombrie 2020. In ultimii ani nu am avut o legatura foarte stransa. As dori sa stiu cum pot afla ... (vezi toată discuția)