avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... legea insolventei si vanzarea unui imobil intre ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

legea insolventei si vanzarea unui imobil intre persoana juridica si persoana fizica

Buna ziua,

Ma poate lamuri si pe mine cineva ce este cu legea insolventei si cu bunurile de patrimoniu si ce se intampla daca dupa ce am cumparat un apartament de la o persoana juridica aceasta intra in faliment.

Pe scurt vreau sa cumpar un apartament care apartine unei familii dar care a fost cumparat de la firma familiei in iulie 2014.

Notarul spune ceva de o perioada de gratie de 3 ani si de faptul ca daca firma intra in faliment se anuleaza contractul de vanzare cumparare.

Ma puteti lamuri va rog cu aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 09:42, 11 Septembrie 2014
Art. 117
(1)Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar poate introduce la judecătorul-sindic acţiuni pentru anularea actelor sau operaţiunilor frauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii.

Termenul de 3 ani era valabil pentru legea veche.
In noua lege termenul a fost redus la doi ani potrivit textului pe care il aveti mai sus.
Conditia este ca acele operatiuni sa fie considerate de catre lichidatori/administrator ca fiind facute in frauda creditorilor (adica nu toate actele de instrainare pot fi anulate ci doar cele care au fost facute in frauda creditorilor).

In situatia dvs. concreta (imobil cumparat de asociati in iulie si apoi revandut catre un tert in septembrie) exista riscul ca administratorul sau lichidatorul sa considere ca este o operatiune prin care asociatii incearca sa protejeze bunul de efectele unei actiuni in anulare.
In ipoteza in care vanzarea a fost facuta (de la firma la asociati) dupa deschiderea procedurii sansele de anulare a actului sunt f. mari.
Buna seara,

Multumesc frumos pentru raspuns. Ca sa ma lamuresc mai bine. Eu am vorbit cu proprietarul si el spune ca poate aduce acte oficiale si dovezi cum ca la momentul in care s-a facut vanzarea de la firma catre persoana fizica, firma nu avea probleme financiare sau debitori si ca asta ar fi un motiv solid sa ma convinga sa merg mai departe si sa semnam vanzarea.

Ce se intampla daca ulterior vanzarii catre mine firma intra in datorii si are creditori? Suntem in continuare sub incidenta aceluiasi articol de lege?

Daca trec cei doi ani am scapat de stres sau traim in continuare cu sabia lui Damocles deasupra capului?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Sunteti supusi acestui risc.
Decizia de a solicita anularea sau nu a actelor presupus frauduloase nu o ia administratorul societar ci lichidatorul/administratorul judiciar.
Este posibil ca lichidatorul/administratorul sa constate ca insolventa a fost datorata (si) scaderii activelor societatii. Pe de alta parte este bine sa aveti in vedere ca orice creditor poate sa "forteze" o astfel de actiune in contextul in care nu are de unde sa isi recupereze sumele de bani datorate de societate.
"De sabie" scapati dupa inchiderea procedurii.
Termenul de 2 ani vizeaza perioada pe care o poate analiza lichidatorul/administratorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare teren de la societate comerciala ContSters162751 ContSters162751 In anul 2008 am cumparat pe persoana fizica un teren de la o firma prin contract de vanzare cumparare in care se specifica faptul ca plata terenului a fost ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat de la o persoana juridica romana - voi avea probleme? andy33 andy33 Buna ziua! Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana juridica romana (asociatii sunt arabi). Un avocat mi-a spus ca daca aceasta societate ... (vezi toată discuția)
Insolventa anamaria30 anamaria30 buna ziua!am un srl si o firma de recuperari a cerut insolventa acestuia,din cauza unor datorii .am bunuri pe aceasta societate,insa in februarie 2011 am ... (vezi toată discuția)