Bună ziua,
Am și eu o speță destul de complicată care își caută rezolvarea, sper să îmi puteți acorda sprijinul dumneavoastră.
X și Y se căsătoresc în 1910 și fac în total 10 copii, din care 6 supraviețuiesc bolilor copilăriei.
În 1938, la doar 53 de ani, X decedează. În momentul decesului, acesta deține în proprietate comună cu soția aproximativ 15 hectare de pământ și o casă.
În 1948 proprietatea lor este colectivizată de către comuniști.
În 1878 decedează și Y.
În 1990, ca urmare a noii legi funciare, A și B depun cererea pentru retrocedarea terenurilor colectivizate și obțin titlul de proprietate asupra suprafatei de pământ primite. C și D, care locuiesc în București, nu iau nicio măsură pentru obținerea părții la care au dreptul în momentul depunerii cererii, crezând asigurările lui A care a depus cererea că va avea grijă de toate. La scurt timp după obținerea titlului de proprietate de către A și B care au depus cererea, C si D merg și obțin înscrierea în registrele fiscale ale primăriei a părții la care au dreptul, beneficiază de produse și banii de la asociația agricolă care administrează terenul și plătesc impozitele aferente suprafetei lor.
În 1993, D vinde fără acte partea de teren la care are dreptul lui E.
În 1996 moare A, iar copii nu iau nicio măsură pentru dezbaterea și împărțirea mostenirii.
În 2013, descendentii și soția supravietuitoare a lui A dezbat mostenirea și își împart (și ies din indiviziune) terenurile aferente titlului de proprietate, inclusiv părțile care ar reveni lui C și D.
În ianuarie 2014, E încheie un pre-contract de vânzare-cumpărare cu moștenitorii lui A pentru partea pe care a cumpărat-o de la D, iar în octombrie 2014 va avea loc primul termen într-un proces în care E cere emiterea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare (care cred că este o simulare de vânzare-cumpărare, pentru ca E să ajungă proprietar legal al terenului cumpărat de la D fără a plăti un preț)
În momentul de față lui C nu îi mai este recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului pe care a plătit impozit 20 și ceva de ani + a beneficiat de banii de pe urma arendării către asociatia agricolă locală.
Sperând că am fost cât de cât clar, vreau să vă întreb ce ar trebui să facă C pentru a bunea avea legal și legitim dreptul de proprietate asupra imobilului, în condiția în care mostenitorii lui A dețin terenul în baza Titlului de proprietate emis după revoluție.
Multumesc anticipat
Later-edit: ceilalți copii sunt decedați și moștenitorii acestora nu au vreun interes în masa succesorală.
X și Y nu au lăsat niciun testament.