avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Reparație auto efectuată fără aprobarea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Reparație auto efectuată fără aprobarea Asiguratorului

Bună ziua.

Am rugămintea să mă ajutați cu următoarea situație.

Am avut o poliță CASCO la un anumit Asigurator cu valabilitate până la data de 21-jul-2014. Pe data de 05-jul-2014 am fost să deschid 3 dosare de daună la inspectorul de risc, iar pe data de 7-jul-2014 am fost la un service auto licențiat de marca automobilului meu. După câteva zile primesc informare de la service că a fost primită comanda pentru piesele de schimb și pot veni să las mașina în service pt reparații, drept pt care mașina a rămas în service în intervalul 11-18-jul-2014.

Pe data de 9-sept-2014, adică după 2 luni de la finalizarea reparațiilor, primesc informare telefonică din partea service-ului că Asiguratorul a refuzat plata pentru 2 din cele 3 dosare. În urma discuțiilor cu Asiguratorul, aflu că service-ul a trimis solicitare de accept de plată pe data de 24-jul-2014 (la o săptămână după finalizarea reparațiilor), iar Asiguratorul a răspuns celor de la service pe data de 27-jul-2014.

Drept urmare, service-ul a făcut reparațiile celor 3 dosare fără să aibă acceptul asiguratorului, iar acum îmi cere plata reparațiilor pt cele 2 dosare neacceptate la plată de către Asigurator, cu 2 luni întârziere după ce a primit respingerea de la plată a celor 2 dosare. Mai mult, service-ul a trimis solicitare de accept de plată DUPĂ ce polița CASCO a expirat !

Din câte știu, service-ul nu ar fi trebuit să se apuce de raparații până când nu primește acceptul asiguratorului...

Cum mă sfătuiți să procedez?
Este service-ul protejat prin lege în astfel de cazuri?

Mulțumesc,
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:30, 28 Septembrie 2014
Conditiile de asigurare va lamuresc acest lucru. trebuie sa fie anexate politei Casco.
În condițiile de asigurare nu se precizează această speță ci doar că:
- în cazul în care reparațiile se efectuează la un service agreeat, atunci reparația se face în urma acceptului de plată din partea asiguratorului pe baza devizului de plată
- în cazul în care reparațiile se efectuează la un service neagreeat, atunci asiguratul va efectua întreaga plată, urmând ca apoi să aducă toată documentația necesară asiguratorului pentru a putea efectua despăgubirea.

Eu înțeleg că aici a fost greșeala service-ului care și-a asumat pe propria răspundere riscul de respingere a dosarelor, iar ei în acest moment nu ar avea niciun temei legal prin care să îmi ceară acoperirea costurilor pt cele 2 dosare neplătite. Greșesc?
Ar trebui sa va informati ce inseamna service agreat si neagreeat de asigurator astfel incat sa vedeti in care varianta va incadrati.
M-am interesat de dinainte să merg cu mașina la service, este un service autorizat de către asigurator, este mai exact service-ul reprezentanței autoturismului

Întrebarea mea nu viza aceast caz, ci ce este de făcut în situația în care service-ul a făcut reparația fără acordul asiguratorului, iar la 2 luni după ce scot mașina din service, service-ul vine la mine și îmi solicită contravaloarea reparației, în acest fel nefiind respectată clauza detaliată anterior în contractul meu de asigurare CASCO.

Avem doua aspecte ale spetei prezentate:

1). Daca service-ul putea efectua reparatia fara acceptul asiguratorului?
- Da, avea aceasta obligatie potrivit comenzii pe care ati semnat-o dvs. cand ati lasat masina acolo si s-au consemnat toate avariile ce urmeaza a fi remediate; Deci aici avem relatia juridica stricta intre dvs. si service;
- Faptul ca asiguratorul nu a acceptat toate dosarele deschise nu schimba cu mult problema, intrucat dvs. ati beneficiat de acele reparatii al caror cost trebuie sa il suporte cineva, cel mult, se poate discuta asupra cuantumului acelui pret, daca nu cumva s-au adaugat si lucrari neefectuate sau vadit exagerat evaluate, etc.

2) Ce e de facut pentru respingerea celor doua dosare?
- Va trebui sa va lamuriti direct cu asiguratorul unde ati formulat cerere de despagubire. Care este cauza refuzului acestuia? cu siguranta cunoasteti motivul, intrucat ati primit la domiciliu adresa din partea acestuia.
- Daca considerati ca dvs. aveti dreptate si ca , potrivit contractului, asiguratorul trebuie sa va despagubeasca pentru toate pagubele , atunci e bine de stiut ca nu are nici o relevanta faptul ca acel contract CASCO a expirat, dvs. trebuie sa faceti toate demersurile in primirea despagubirii, in termen de doi ani de la data accidentului/accidentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asiguratorul hotaraste culpa comuna snake65 snake65 La inceputul lunii iulie am fost implicat intr-un accident de masina. Cel cu care am intrat in coliziune si-a recunoscut vinovatia, sens in care a formulat o ... (vezi toată discuția)
Casco -recuperare daune din cauza lipsei bunului asigurat? SimbaTrade SimbaTrade Buna ziua si.. multumesc anticipat! Ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoare speta: O polita CASCO prin leasing - o masina in service de 1,5 ... (vezi toată discuția)
Asigurari rca/casco vs firma reparatoare roxi_xana05 roxi_xana05 Buna ziua, In cazul unor daune auto pentru care agentiile de asigurare refuza sa plateasca lucrarile efectuate de firma reparatoare, stiti cumva sa fie o lege ... (vezi toată discuția)