avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

Am formulat un recurs la o sentinta civila, am uitat sa mentionez ca fiind institutie publica suntem scutiti de plata taxei de timbru si am primit citatia cu mentiunea de a timbra o anumita suma. Trebuie sa fac o cerere sau o precizare prin care sa precizez ca suntem scutiti de plata taxei de timbru?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:16, 12 Septembrie 2014
In cazul in care nu va prezentati la termenul pentru care ati fost citat depunti o precizare prin care aratati temeiul legal al scutirii recursului dvs. de taxa de timbru.
multumesc frumos!
Nu toate instituțiile publice sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru. Vedeți art. 30 din O.U.G. nr. 80/2013. Dacă sunteți una dintre instituțiile enumerate acolo sau dacă cererea are ca obiect venituri publice, trebuie să faceți cerere de reexaminare în termen de 3 zile de la data comunicării taxei datorate. În caz contrar, sunteți buni de plată.
ART. 39 - O.U.G. nr. 80/2013
(1) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeaşi instanţă, în termen de 3 zile de la data comunicării taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.
(2) Cererea se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părţilor, prin încheiere definitivă. Dispoziţiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în ceea ce priveşte complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare în judecată. Instanţa va proceda la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condiţiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedură civilă, numai după soluţionarea cererii de reexaminare.
(3) În cazul admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, instanţa va dispune restituirea taxei de timbru total ori, după caz, proporţional cu reducerea sumei contestate.
(4) În cazul taxelor datorate pentru cereri adresate Ministerului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, soluţionarea cererii de reexaminare este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timbrajul în litigiile având ca obiect refuz comunicare informatii de interes public crs55 crs55 Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea problema: Am actionat in judecata o institutie care a refuzat comunicarea unor informatii de interes public, dupa ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 80/2013. taxele judiciare pentru recurs împotriva hotãrârii pronunþate într-o cauzã având ca obiect divorþ elena20a elena20a Buna tuturor, A aparut : http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_80_2013_taxele_judiciare_de_timbru_ordonanta_de_urgenta_80_2013.php In conditiile ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru calculata gresit de instanta BMV BMV Am urmatoarea situatie: am depus cerere de recurs la ICCJ. Am timbrat 4536 lei pentru suma contestata de 495979. De curand am primit citatia care precizeaza ... (vezi toată discuția)