Buna ziua acum doua luni m-am mutat in chirie si am dat o garanție proprietarului am făcut contract de închiriere prin anaf iar contractul prevede ca de la încetarea lui proprietarul imi restituie garanția daca nu sunt eventuale despagubiri..am achitat toate cheltuielile chiar am si renovat locuinta care era in stare deplorabila cand am venit.Acum am fost nevoita sa plec deoarece soțului i sa dat o locuință de serviciu si nu ii mai decontează chiria.Problema este ca proprietarul nu mai vrea sa ne dea garanția desi in contract nu e scris nicăieri ca daca nu stau aici 12 luni pierd garanția..
trebuie vazut contractul de inchiriere, insa din moment ce afirmati ca acesta prevede ca la expirarea contractului proprietarul este obligat sa va restituie garantia, abia la expirarea perioadei contractuale puteti solicita acest lucru. de asemenea trebuie vazut in clauzele contractuale daca s-a impus vreo sanctiune in cazul denuntarii unilaterale a contractului de inchiriere.
Ar fi trebuirea scrie ca daca nu respect perioada contractului nu mai mi se înapoiază garanția dar scrie doar ca "am primit suma de 100 de euro garanție care se înapoiază la încetarea contractului daca nu exista eventuale despăgubiri" datorii nu am nimic tot e achitat chiar am si investit aici..nu scrie nimic de nicio sancțiune..
"incetarea contractului" nu impune neaparat incetarea la expirarae termenului. Contrctul poate inceta si anticipat din diverse motive. Este f. important si daca ati respectat perioada de preaviz (daca exista). In orice caz, indiferent de situatie, daca nu se specifica expres ca "garantia se constituie dauna in cazul denuntarii unilaterale sau in cazul incetarii inainte de vreme" trebuie sa vi-o returneze in termenul prevazut. Daca nu e prevazut nici un termen, la data incetarii. Din pacate daca veti dori sa ii recuperati va trebui sa urmati pasii unui proces. Succes!
sunteti constienta ca ori ce contract din lume... nu poate sa contina toate posibilitatile ce poat apare si daune sau penalizari ptr acestea !
Intrebarea corecta era - din partea dvs - este corect ca in cazul in care NU RESPECT DURATA unui contract de inchiriere , sa nu mai primesc garantia ?!?
In primul rand si INTOTDEAUNA , trebuie sa judecati actiunea dvs - PRIMA - si apoi a celuilalt !!! Dvs PROCEDATI CORECT ? eu zic ca NU ! Daca dvs a-ti fi respectat termenul intreg de inchiriere , convenit cu prop - sa zicem 12 luni - ar fi fost normal sa primiti garantia inapoi , DAR DACA , dvs doriti intreruperea contractului , mai devreme , nu este normal sa ''platiti '' ptr acest lucru ?!? EU ZIC , CA DA ...
Cum puteti intelege acest lucru ? simplu ... va puneti pe scaunul ''proprietarului '' care are un chirias si doarme linistit ca acesta a semnat un contract pe 12 luni , DECI... dvs IL OBLIGATI SA : plateasca publicitate , sa se prezinte la vizionari , nu se stie cat vor dura - acest vizionari ...,deci pe nepusa masa, il obligati s-o ia de la inceput : drumuri, vizionari , clienti , discutii = timp mort ptr proprietar , zic eu ( in aproape orice contr de inchir ,sunt prevazute clauze -de penalitati desigur , atunci cand una din parti, intrerupe contractul mai devreme de termenul agreat initial - este logic - atunci ce rost MAI ARE CONTRACTUL ?!?
Mai corect este sa apelati la buna intelegere sa-i explicati ca dvs ati facut o cheltuiala - o cuantumizati dvs- privind zugravirea apt lui si este corect sa va inapoieze ''ceva " , suma intreaga sau o parte , aceea este alta problema ... zic eu ... ( ptr ca asa e corect , dreptatea sa fie egala in cot,e ptr fiecare parte )