avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \\"Spor de fidelitate\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Spor de fidelitate"

Angajatorul incheie un act aditional la c.i.m. prin care prevede plata unui "spor de fildelitate" timp de 2 ani, proaspatului angajat, in schimbul ramanerii acestuia in companie, o perioada de 2 ani. Pe fluturas, va aparea separat salariul brut + spor brut.
In cazul in care acesta isi da demisia sau este concediat disciplinar, angajatul este obligat la restituirea tuturor "sporurilor de fidelitate" la valoarea bruta.

Cat de viabila este o asemenea clauza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 12 Septembrie 2014
Este o absurditate.
Sporul de fidelitatea nu se acorda in aceste conditii. Se confunda clauzele care se pot insera in c.i.m.

Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.
Este foarte viabila deoarece angajatul a semnat un contract care prevedea clar ca trebuie sa rămână pe o perioada de 2 ani pentru acele sporuri de fidelitate daca angajatorul dorește sa isi primeasca sporurile inapoi acesta in instanță poate câștiga având un contract semnat de angajat.
Clauza face parte dintr-un contract de adaptare profesionala - act ad la cim.
Am gasit jurisprudenta pe codul vechi cu foarte putine decizii in favoarea angajatorului, nimic insa pe codul nou.
Multumesc Freeelis.
Multumesc lilianadorina. Exact de la acest argument s-a plecat. Adaptarea dureza cel putin 6 luni de zile, deci angajatorul doreste o minima de siguranta, insa fara a incalca art. 38 C mun.
Viabilitatea unei clauze inserate in c.i.m. trebuie raportata la intreg contractul , dar si la legislatia aplicabila in materie.

Sporul de fidelitate nu poate fi legat de incalcarea unui principiul de dreptul muncii - Libertatea muncii. Principiu garantat si de Constitutia tarii.

Contractul de adaptare profesională este un contract încheiat pe durată determinată, ce nu poate fi mai mare de un an.

Alte discuții în legătură

Pregatire profesionala inainte de incheierea contractului individual de munca Clara252000 Clara252000 Buna ziua! In calitate de administrator al unei societati, am trimis la atestare si pregatire profesionala un candidat pentru postul disponibil in firma. ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, menționez ca sunt ... Andrep1997 Andrep1997 Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, Menționez ca sunt studenta și urmează sa ma formeze o persoana din cadrul firmei. Pentru încheierea ... (vezi toată discuția)