avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pregatire profesionala inainte de incheierea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pregatire profesionala inainte de incheierea contractului individual de munca

Buna ziua!
In calitate de administrator al unei societati, am trimis la atestare si pregatire profesionala un candidat pentru postul disponibil in firma. Toate cheltuielile au fost suportate de firma, iar candidatul a participat la curs prin recomandarea societatii. Dupa ce si-a luat atestatul, imediat a fost angajat in firma cu contract de munca si act aditional la contract, prin care a fost introdusa clauza de fidelizare prin care acesta se obliga sa restituie suma de bani cheltuita cu pregatirea sa, plus o alta suma de bani in cazul in care pleaca din firma mai devreme de 3 ani. Bineinteles ca a plecat mai devreme de un an fara sa anunte. Intrebarea mea este, pot sa formulez o actiune in pretentii si sa cer despagubiri chiar daca l-am trimis la formare si atestare profesionala inainte sa-l angajez cu carte de munca? Precizez ca nu era posibila angajarea inainte de atestare intrucat nu avea pregatire pentru postul disponibil.
Cel mai recent răspuns: Clara252000 , utilizator 13:19, 22 Februarie 2015
Da.
pot sa motivez prin faptul ca s-a incalcat clauza de fidelitate chiar daca raporturile juridice de munca (au luat nastere ulterior pregatirii profesion
Clauza respectiva nu are nicio legatura cu formarea profesionala

Ne puteti posta exact prevederile referitoare la clauza respectiva?
Clauze de fidelitate
1. In cazul in care angajatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de pregatire profesionala, se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 3 ani.
2. In cazul in care angajatul reziliaza contractul individual de munca inainte de expirarea lui, din proprie initiativa sau va fi concediat pentru motive imputabile in interesul Codului Muncii, inauntrul termenului de 3 ani prev.la pct.1, acesta se obliga sa restituie toate cheltuielile suportate de angajator astfel:
- 100% din suma de ....daca CIM inceteaza in timpul misiunii profesionale pe care angajatul o desf.conf. ordinului de misiune profesionala si documentelor ce stau la baza delegarii acestuia pe proiect.
- plus suma de..... care va acoperi cheltuielile societatii angajatoare pana si pentru recrutarea unei alte persoane pentru postul ramas vacant.


Sunt valabile aceste clauze chiar daca au fost incheiate ulterior pregatirii profesionale?
Ceea ce ati postat dvs nu are nicio legatura cu o astfel de clauza.

art.198 C.mun.
...
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
.....

Intr-o eventuala actiune in instanta, angajatorul este posibil sa nu-si recupereze acele sume intrucat legea il obliga pe salariat la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

"spor de fidelitate" htt htt Angajatorul incheie un act aditional la c.i.m. prin care prevede plata unui \\"spor de fildelitate\\" timp de 2 ani, proaspatului angajat, in schimbul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, menționez ca sunt ... Andrep1997 Andrep1997 Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, Menționez ca sunt studenta și urmează sa ma formeze o persoana din cadrul firmei. Pentru încheierea ... (vezi toată discuția)