avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \\"Spor de fidelitate\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Spor de fidelitate"

Angajatorul incheie un act aditional la c.i.m. prin care prevede plata unui "spor de fildelitate" timp de 2 ani, proaspatului angajat, in schimbul ramanerii acestuia in companie, o perioada de 2 ani. Pe fluturas, va aparea separat salariul brut + spor brut.
In cazul in care acesta isi da demisia sau este concediat disciplinar, angajatul este obligat la restituirea tuturor "sporurilor de fidelitate" la valoarea bruta.

Cat de viabila este o asemenea clauza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 12 Septembrie 2014
Orice aspect trebuie luat in considerare, intrucat din ce spuneti dvs numai in situatia concedierii - si aceasta in anumite cazuri - salariatul nu va trebui sa achite cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala organizata la nivel de angajator, proportional cu perioada nelucrata din cea stabilita de comun acord.

In acel act , sintagma de "spor de fidelitate" inseamna totalitatea indemnizatiilor primite pe perioada formarii profesionale.

In doctrina , s-a arata ca : "Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.3 - nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională.Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii - in prezent art.198 C.mun. - nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona".
Aceasta definitie a cheltuielilor m-a indreptat spre forum ..... mi se pare ca il pune un pic pe angajator intr o pozitie defavorizata fata de salariat.
Din punctul meu de vedere angajatorul nu ingradeste dreptul salariatului de a demisiona, acesta este liber sa-si dea demisia oricand doreste, insa cu indeplinirea obligatiilor. Faptul ca in mod liber acesta s-a obligat la restituirea unor sume in cazul nerespectarii obligatiilor sale asumate, nu inseamna ca se incalca art. 38 din codul muncii. Pana la urma actul aditional se incheie prin acordul partilor si este un act consensual, iar sporul acela de fidelitate este foarte clar stabilit.
Avand in vedere ca este doar o denumire data sporului ,angajatorul nu are de ce sa-si faca griji.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pregatire profesionala inainte de incheierea contractului individual de munca Clara252000 Clara252000 Buna ziua! In calitate de administrator al unei societati, am trimis la atestare si pregatire profesionala un candidat pentru postul disponibil in firma. ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, menționez ca sunt ... Andrep1997 Andrep1997 Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, Menționez ca sunt studenta și urmează sa ma formeze o persoana din cadrul firmei. Pentru încheierea ... (vezi toată discuția)