avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \\"Spor de fidelitate\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Spor de fidelitate"

Angajatorul incheie un act aditional la c.i.m. prin care prevede plata unui "spor de fildelitate" timp de 2 ani, proaspatului angajat, in schimbul ramanerii acestuia in companie, o perioada de 2 ani. Pe fluturas, va aparea separat salariul brut + spor brut.
In cazul in care acesta isi da demisia sau este concediat disciplinar, angajatul este obligat la restituirea tuturor "sporurilor de fidelitate" la valoarea bruta.

Cat de viabila este o asemenea clauza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 12 Septembrie 2014
Total de acord Freelis. Nu se doreste ingradirea nici unui drept.Contractul este pe un an, insa acest "spor" neclasificat de fidelizare, se va acorda 2 ani, la fel si pretentia angajatorului de a nu inceta contractul din initiativa salariatului se extinde tot pe 2 ani, pe perioada contractului plus inca un an. Angajatorul doreste o minima garantie si un minim de responsabilizare al angajatului.
Ne puteti posta cu exactitate aceasta clauza si tot ce este legat de ea in acel act, pentru a vedea ce contine si de a primi/daun raspuns cat mai concludent problemei dvs.
Sigur, va multumesc pentru atentie si ajutor!
"(1 )Avand in vedere beneficiile profesionale dobandite in urma participarii salariatului la stagiul de adaptare profesionala la nivelul angajatorului pentru functia de ………………., in calitate de angajat al Societatii, nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de 1 an de la data definitivarii adaptarii profesionale, adica de la data evaluarii finale din cadrul formarii profesionale si definitivarii in functie.
...............................
Salariatul este de acord si se obliga, ca in cazul nerespectarii a dispozitiei prevazute la alin. (1) al prezentului articol, sa suporte totalitatea cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala organizata la nivel de angajator, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditonal si se obliga la restituirea tuturor indemnizatiilor denumite “spor de fidelitate”, la valoare bruta, achitate de catre angajator din momentul semnarii prezentului act aditional."

Practic adaptarea incepe din ziua angajarii.
In acest caz :
- in caz de demisie sau de incetare a c.i.m. cu acordul partilor la initiativa salariatului, salariatul va suporta cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala organizata la nivel de angajator, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita de comun acord.

- in caz de concediere , salariatul nu va suporta cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala.
Imi cer scuze, exista prevederi si pentru concediere pe motive disciplinare si arestare preventiva, insa nu le am mentionat, deoarece nu le consider importante din punctul de vedere al sporului de fidelitate. Acest spor, de loc de neglijat dpdv al sumei, este offul meu.

Alte discuții în legătură

Pregatire profesionala inainte de incheierea contractului individual de munca Clara252000 Clara252000 Buna ziua! In calitate de administrator al unei societati, am trimis la atestare si pregatire profesionala un candidat pentru postul disponibil in firma. ... (vezi toată discuția)
Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract obligatoriu durata minima 2 ani bogdanstanciu bogdanstanciu M-am angajat de curand la o firma de telecomunicatii si mi se impune semnarea unui contract de obligativitate sa raman in firma pentru o perioada de 2 ani ca ... (vezi toată discuția)