In cursul anului am facut cerere de oferta pentru modernizare strazi.
Acum mi se cere sa fac un contract de achizitie directa, pentru o suma de sub 100.000 euro- pentru modernizarea unei piete -lucrarile sunt similare celor de modernizare a strazilor respectiv asfaltare, bordurare etc.
Se incalca regulile de estimare si inclusiv art.23 din OUG 34 in aceasta situatie?
Va rog ca opiniile sa fie argumentate legal.
Va multumesc
Exista un punct de vedere al ANRMAP publicat pe site-ul acestora in 07 Mai 2012, potrivit caruia "Daca lucrările au acelaşi cod CPV, dar urmează să fie executate pe amplasamente diferite şi pentru care au fost elaborate studii de fezabilitate diferite, atunci valoarea estimată se calculează pentru fiecare lucrare în parte".
Referitor la achizitia directa a lucrarilor in valoare de 100.000 euro nu sunt discutii. art. 19 din OUG 34/2006 perimte acest lucru.
Referitor al executia unor lucrari la obiectivul ,,Piata'' , lucrari care sunt de similare cu cele executate la strazi, verificati daca acest obiectiv este inscris in domeniul public distinct de strazi.
La pct.III din Anexa la legea 213/1988 privind proprietatea publica, pietele sunt mentionate in mod distinct fata de strazi, ca facand parte din domeniul public.
In consecinta, in opinia mea ar fi un obiectiv de investitie diferit de strazi si nu se pune problema divizarii contractului in vederea ocolirii procedurilor de achiztie, respectiv cerere de oferta sau licitatie deschiza.
Se pare ca scopul si obiectul contractului este modernizare, nicidecum strada sau piata . Daca stam analizam in achiziitle de lucrari existe multe procedee, multe articole de deviz, multe produse/utilaje etc similare, asta nu inseamna articolele din buget care se incep cu "Modernizarea ....." sunt legate intre ele.