Acum 3 luni persoana a decedat in Serbia, acolo fiind casatorit de 9 luni, cu o cetateana sarba, fara urmasi. Persoana decedata era cetatean roman cu domiciliul in Romania, si toate proprietatile lui sunt scriptic (adresa de proprietate la bunuri mobile si imobile) in Romania, dar in Serbia fiind faptic o parte din cele mobile.
Rudele de gradul 1 din Romania, cu un avocat au incercat rezolvarea pe cale amiabila a problemei succesiunii, dar sotia, cetatean sarb nu vrea sa colaboreze, adica nu s-a prezentat la termenul instiintat de avocat.
Ce se poate face: sa se mearga la un notar sau sa se aleaga actiunea directa in instanta? Cum ar fi mai eficient din punct de vedere financiar si de timp?
Va multumesc.
ca timp e mai eficient la notar. Ca bani , in instanta veti mai plati si avocatul si probabil o experiza , etc dar daca nu va intelegeti veti fi obligati sa opptati pt calea aceasta.
Succesiunea se deschide in mod normal la domiciliul celui decedat si la locul unde se afla bunurile imobile. Pe sotie o instiintati cu privire la deschidera succesiunii . Ea are obligatia sa aduca la masa sucesorala toate bunurile de care are cunostinta .
Multumesc, luissiana. Stie cineva ca, deoarece casatoria si moartea au avut loc in Serbia, succesiunea se face dupa legile din Serbia, chiar daca decedatul a avut ultimul domiciliu in Romania?