avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriere datorie sau executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

prescriere datorie sau executare silita

Sunt debitor la o banca din oct 2006 pentru suma de 4500 euro. Am platit doar primele rate, apoi am ramas fara munca. Ca multi alti romani am plecat in strainatate si nu am mai platit ratele. Din mai 2007 nu am mai locuit in Romania si nu am mai stiut absolut nimic despre masurile luate de banca impotriva mea. Mentionez ca in tara am locuit in chirie, neavand vreo proprietate pe numele meu. Este evident ca scrisorile de la firma de recuperare nu au ajuns la mine niciodata. Ieri am cautat ceva pe site-ul Judecatoriei judetului pe care am buletinul si am descoperit din intamplare ca exista o executare silita pentru acest credit in numele meu incuviintata din iunie 2014. Dupa 7 ani si ceva nu se prescrie datoria? Daca da, atunci cum de Judecatoria a incuviintat cererea de executare silita? Va rog mult sa imi dati un sfat ca sunt plecat de atat de mult timp din tara si nu stiu cum sa procedez. Multe multumiri.
Cel mai recent răspuns: dator_ro , utilizator 10:08, 19 Septembrie 2014
Se prescrie numai in situatia in care creditorul a incetat sa staruie in recuperare credit nerambursat
Procedura de executare silita pornetse la cererea creditorului si poate fi tinuta pe rolul activ al bej pana ce creditorul apreciaza ca nu poate recupera debitul
Va multumesc pentru raspuns care de altfel este destul de clar. Parerile sunt impartite in privinta prescrierii, tocmai de asta exista atata confuzie. Deci,in concluzie, banca va urmari toata viata un datornic?
Daca in decursul celor 7 ani nu exista nicio actiune luata impotriva dvs (executare silita), datoria este prescrisa.

Concret:
- scrisorele, sms-uri, apeluri, felicitari/vederi de la mare (nu e o gluma, se trimit si de astea) - nu intrerup prescriptia daca in termen de 6 luni, nu sunt urmate de actionarea in judecata. Faptul ca aveti o incuviintare de executare silita pe portal.just.ro din anul 2014, demonstreaza faptul ca timp de 7 ani nu au fost luate masuri de recuperare a datoriei. Hai 6, hai 5, hai 4 ani daca nu 7... prescriptia e implinita.
- Incuviintarea unei executari silita nu inseamna ca si sunteti executat silit, trebuie sa apara si o somatie de plata (datoria + XXX% penalizari + diverse onorarii si taxe) din partea unui BEJ. In momentul in care apare, depuneti contestatie la executare (ATENTIE, timbrul judiciar costa 1000 de lei) in termen de 15 zile de la primirea somatiei.

Creditorul urmareste datorinicul atata timp cat poate. Doar dvs. aveti dreptul de a invoca prescriptia (in cazul in care exista - iar aici exista), daca nu o faceti, creditorul are voie sa va execute silit pentru ca in lipsa unei "replici" din partea debitorului (contestatie), se presupune ca acesta isi recunoaste datoria.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
savysb, utilizator
Mii de multumiri pentru raspuns, savysb. Intrebarile mele urmatoare (daca imi este permis) sunt: 1. Cum sa stiu ceva despre somatia & suma detaliata a datoriei trimisa de BEJ, daca eu nu mai locuiesc in Romania din mai 2007 (inca sunt plecat)? 2. La ce adresa va trimite BEJ somatia? La ultima de pe buletin, ori la cea pe care banca o avea cand s-a facut contractul de imprumut? 3. De unde as putea sa aflu? Ar trebui contactat BEJ, cel care se ocupa de cazul meu? Numai bine,
Nu mai deschideti subiecte noi pe tema executarii silite, toate intrebarile legate de o problema le puneti intr-un topic.
Nu zgandariti aiurea creditorul.. uitati-va pe portalul instantelor de judecata daca s-a cerut si obtinut incuviintare pt executarea silita a dvs.
Apoi puteti incheia un contract cu un avocat sa va redacteze contestatie si eventual sa va reprezinte la proces, desi se poate judeca si in lipsa daca cereti.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu dupa prescriere datorie roxana2014 roxana2014 Buna ziua, In cazul in care in 3 ani de la primirea de catre debitor a somatiei de plata din partea unui executor judecatoresc pentru plata unui credit ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie credit fyl fyl M-am trezit acum cu o executare pentru un card de credit care l-am achitat acum cinci ani si nu stiu unde sint acele acte sau daca le mai am.Asta s-a intimplat ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie banca matrix77 matrix77 salut am si eu o intrebare legata de prescrierea datoriilor catre banci.am avut contractat un credit in 2003 cu o banca pe 3 ani si dupa vreun an nu am mai ... (vezi toată discuția)