daca as fi administratorul as de proprietari al blocului in care locuiesc, trebuie sa ma pun si pe mine la plata administratorului? la noi se stabileste o suma pe apartament ( 6 lei/apartament, 6x17=102 lei. daca ma pun si pe mine, ar fi 108 lei ). deci, nu este stabilita o suma care sa se imparta pe apartamente, nesuportand nimeni cota parte a mea, colectandu-se 102 lei fata de 108 lei cu mine. eu merg pe ideea ca m-as amenda singura ca politistul. ma lamureste cineva cum stau lucrurile, ca n-as vrea sa gresesc
Salariul administratorului se stabileste in CIM (contractul individual de munca) care se declara la ANAF, iar contractul de munca la ITM.
Conform HG. 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 pe care ar trebui s-o cunoasteti in calitate de administrator, salariul acestuia se repartizeaza pe cota-parte indiviza tuturor apartamentelor, inclusiv al dv. daca locuiti in bloc.
Paralelea cu politistul nu prea este in regula in cazul dvs., insa - pentru a fi administrator de imobile trebuiesc indeplinite mai multe conditii. Sa presupunem ca indepliniti toate aceste conditii, sunteti angajat cu CIM sau daca sunteti PF autorizata va trebui sa incheiati un contract de prestari de servicii.
Mai trebuie sa stiti un lucru, indiferent ca sunteti angajat sau PF - costurile cu salariile sunt repartizate proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate si nu o suma fixa pe apartament.
Dvs. negciati cu comitetul ex. al as. prop. suma neta pe care doriti sa o primiti „in mana” la care se vor adauga impozitul pe venit + celelalte contributii la fondurile sociale. La aceasta suma bruta se va adauga si contributia as. prop. la contributiile sociale,
Toata cheltuiala se numeste cheltuiala salariala care se imparte la sup. utila totala a blocului/scarii respective rezultand xx lei/mp sup utila; acest ultim rezultat se inmulteste cu sup. utila a fiecarui apartament, rezultand suma finala repartizata fiecarui apt., suma ce apare pe lista de plata.
Ceea ce vreti sa faceti dvs. nu este corect d.p.d.v. fiscal, adica chiar daca sumele sunt extrem de mici, odata, candva, cineva se poate lua de dvs. si conducerea as. prop.
Avand in vedere ca suma este foarte mica, v-as propune sa lasati functia de administrator deoparte, sa candidati pentru o functie in cadrul com. ex. (avand in vedere cunostintele dvs, poate chiar de presedintele al com. ex.) si sa intocmiti pentru aceasta functie contract de mandat, fara pretentii de remunerare).
Totusi, va trebuie si cel putin ca un proprietar sa faca parte din comisia de cenzori.
Succes!