avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eventual partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eventual partaj

O prietena urmeaza sa se casatoreasca.
Are un apartament cumparat acum 3 ani prin credit bancar pe o perioada destul de lunga.
In cazul unui partaj, sotul ar avea dreptul la acest apartament?
Stiu ca este un bun propriu achizitionat inainte de casatorie, si nu ar trebui sa faca obiectul vreunui partaj.
Mentionez ca rata i se opreste direct de pe card.
Insa faptul ca achita rata din salariu, in timpul casatoriei ar putea sa ii dea dreptul viitorului sot sa aiba pretentii la apartament?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 12:47, 22 Mai 2009
Atata timp cat apartamentul nu a fost achitat integral inaintea casatoriei, el nu reprezinta un bun propriu, ci doar cota achitata pana la data casatoriei. Bunurile si datoriile pe care le acumuleaza sotii dupa data incheierii casatoriei intra in devalmasie, adica le impart in cazul unui divort, dar fara a avea cote prestabilite.
Institutia contractului prenuptial este prevazuta doar in noul proiect de cod civil.
din pacate, da
Raspunsul este nu. Apartamentul este bun propriu. faptul ca o parte din credit este achitat in timpul casatoriei nu poate naste decat un drept de creata in favoarea sotului. In niciun caz sotul nu va dobandi un drept de proprietate asupra apartamentului.
Brom a scris:

In niciun caz sotul nu va dobandi un drept de proprietate asupra apartamentului.

Drept de creanta = Drept al uneia din persoanele participante la un raport juridic, creditor, de a cere celeilalte parti, debitor, sa indeplineasca obligatia de a da, de a face sau a nu face ceva, pe care acesta din urma si-a asumat-o.
Implicit, acest drept de creanta se poate valorifica la partaj printr-o cota din apartament. Ba mai mult, in functie de partajabalitatea in natura a patrimoniului comun, la un moment dat, sotul "neinitiant", in schimbul unei sulte poate obtine titlul in integralitatea sa. Dreptul de creanta este un drept relativ, intr-adevar, dar prin valorificarea lui poate deveni un drept real. Asa ar fi logic si legea ar trebui sa fie logica...
Dar un practician, desigur ca poate avea o alta pozitie bazata pe jurisprudenta si pe o interpretare holistica. Desi, in mod normal, legea ar trebui sa fie destul de clara pentru a nu lasa loc de interpretari si norme de aplicare o:)
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
godspeed, utilizator
Doamna godspeed, revolutionati materia transferurilor de proprietate. Inventati ceva ce nu exista. Dobandirea dreptului de proprietate se face prin modalitati bine reglementate de lege. Ceea ce afirmati dumneavoastra nu exista in legea romana. Nu mai induceti in eroare prin afirmatii netemeinice. Un drept de creanta nu se poate transforma intr-un drept de proprietate decat eventual prin adjudecarea imobilului in contul creantei, in urma unei proceduri de executare silita. Nicidecum altfel. Este absolut logic si firesc.

Alte discuții în legătură

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Partaj all3rat all3rat In cazul unui divort, dupa 23 de ani de casnicie, timp in care sotii au locuit in aceasi casa, cumparata in rate pe numele sotului, contractul fiind incheiat ... (vezi toată discuția)