Imobilul nu poate fi partaja,fiind bun propriu al sotului,dobandit inainte de casatorie.
Sotia are drept de creanta in limita contributiei sale ulterioare,astfel cum va fi dovedita de aceasta cu probatorii(acte,interogatoriu,martori,expertize de evaluare)
Din cate am inteles exista hotarari judecatoresti care contrazic cele doua opinii sus mentionate.
Desi, de principiu, asa ar fi, bunul respectiv nevand natura juridica de bun comun prin raportare la momentul dobandirii dreptului de proprietate, totusi practica judiciara a adus inovatii in aceasta materie.
Ar fi bine sa platiti un avocat care sa caute solutii in sensul in care va intereseaza.
Personal, nu m-am judecat la acest mod...dar exista hotarari judecatoresti...
avocat Claudiu Lascoschi
Bunurile dobândite anterior încheierii căsătoriei rămân proprii, cu exceptia cazului în care la dobândirea acestora au contribuit ambii viitori soţi, când părțile au conviețuit o perioadă oarecare de timp urmată de căsătoria lor.
Bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei, în timpul concubinajului, sunt, în principiu, bunuri proprii ale dobânditorului şi vor păstra acest caracter şi după încheierea căsătoriei. Dacă una dintre părţi pretinde însă că anumite bunuri sunt comune, aceasta va trebui să facă dovada proprietăţii indivize, precum şi a contribuţiei sale în raport cu fiecare dintre acele bunuri, în funcţie de care i se va stabili cota-parte cuvenită; această cotă-parte va constitui bunul său propriu. Bunurile dobândite de oricare dintre soţi după momentul încheierii căsătoriei sunt comune, calitate ce nu trebuie dovedită.
În speță, importantă nu este data încheierii contractului cu plata in rate a bunului imobil, ci data la care a fost dobândit imobil cu titlu de proprietate, știut fiind că la plata în rate, proprietatea se transferă la data plății integrale a creditului. Astfel, chiar în situația în care contractul de vânzare a fost încheiat anterior căsătoriei cu soţul, momentuzl dobândirii bunului este cel în care dreptul de proprietate intră în patrimoniul unuia sau al ambilor soţi. Faţă de acel moment, se stabileşte dacă acel bun este propriu sau comun. În cazul unui contract de construire imobil, dreptul de proprietate nu se dobândeşte la data încheierii contractului, ci la data predării - preluării imobilului. Dacă predarea are loc în timpul căsătoriei, bunul va fi comun, chiar dacă acel contract s-a încheiat de un soţ anterior căsătoriei. Dacă preţul s-ar fi achitat la data încheierii contractului, atunci ar fi avut loc transferul dreptului de proprietate la cumpărător, iar bunul ar fi fost propriu acestuia.
Pe cale de consecinţă, dacă bunul a fost achitat integral în timpul căsătoriei, cu contribuţia ambilor soti, chiar dacă a fost intabulat doar pe numele soţului contractant, acest bun va face obiectul partajului. ;)
Prin urmare, veti timbra in procesul de partaj si va veti judeca.
Chiar si daca mergeati cum vroiati dvs. tot trebuia sa fie parat sotul si tot la fel decurgea judecata deoarece dupa ce sotul depunea cerere reconventionala trebuia sa va modificati actiunea in sensul uneia de partaj pentru a evita solutia nefasta ca doar el sa obtina jumatate fara ca dvs. sa mai fi putut cere tot.
Sfatul meu este sa aveti grija ce avocat va alegeti si nici sa nu va ganditi sa mergeti fara avocat la proces.
avocat Claudiu Lascoschi