avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Succesiune

Buna ziua!
Mama mea a murit in 2011 si de atunci am in grija tatal meu (financiar etc). Tatal si mama mea detineau impreuna un apartament la care avem drept de mostenire eu si fiul sorei mele (sora mea a decedat cu multi ani in urma).
Problema e ca de cand a decedat mama, nepotul (fiul sorei mele) nu a participat absolut cu nimic la intretinerea tatalui meu, chiar daca l-am rugat in repetate randuri, fiindca nici noi nu avem bani dar totusi facem eforturi pt a nu-mi lasa tatal la greu.
Problema e ca de un an de zile tatal meu nu mai poate sta singur si i-am gasit un camin de batrani dar care costa mult mai mult decat pensia lui, pe care il platesc eu, iar nepotul nu participa cu nimic (nici pt medicamente etc)
Intrebarea mea este, ce putem face ca dupa moartea tatalui meu, nepotul lui sa nu vina cu pretentii la jumatate din mostenire (nu e o mare mostenire, un apartament de 25 de mii de euro) dar din principiu nu as vrea ca inca o data cei fara inima sa apara doar cand e vorba de castig (si pe mama tot eu am intretinut-o, nepotul neparticipand niciodata cu nimic)

Nepotul are doar drepturi la mostenire? Nu are si obligatii?

Va multumesc frumos pentru sfaturi.
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
Luana Sanziana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Luana Sanziana , utilizator 12:02, 15 Septembrie 2014
Nu ati facut succesiunea dupa mama? Se intelege ca nu.
Nepotul are si drepturi dar si obligatii. Daca nu vrea sa contribuie pe cale amibila il puteti obliga numai prin instanta de judecata. Daca vreti sa ocoliti aceasta varianta iar tatal dvoastra este de acord isi poate ceda partea lui prin si cota ce ii revine din partea mamei dvs. astfel incat nepotul sa nu poata beneficia de cota din partea bunicului.
Deschideti succesiunea dupa mama iar la notariat tatal poate face declaratie de renuntare in favoarea dvoastra a cotei ce ii revine lui.

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
cyan, moderator
Deja va multumesc frumos pentru raspunsul rapid si sfatul pe care il gasesc foarte util.
Deci sa mergem la notar sa deschidem succesiunea dupa mama. Daca nepotul nu vrea sa vina ce se intampla?
Daca nu vrea sa vina se complica lucrurile. Trebuie sa dezbateti succesiunea prin instanta de judecata.
Dar primul pas este deschiderea succesiunii prin notariat.
Inteleg. Dar putem sa-l chemam pe nepot la succesiunea pt mama fara sa-i spunem ca intentionam sa facem cu declaratia tatalui (prin care imi lasa partea lui mie) si sa vorbim cu notarul sa pregateasca actele inainte si tata sa semneze?
Inca o data va multumesc si mi se pare un act deosebit si laudabil efortul pe care il depuneti pe acest forum fara sa fiti platit.
Notarul nu va face actele inainte indiferent de situatie.

In primul rand trebuie sa verifice actele de proprietate, identitatea mostenitorilor si apoi sa stabileasca cotele ce revin fiecaruia.

Pentru a nu ajunge in instanta nu trebuie sa ii spuneti nepotului ce intentionati sa faceti.

Lasati notarul sa emita certificatul de mostenitor dupa mama conform cotelor care va revin legal si apoi tatal dvoastra va poate vinde partea lui, vanzare pe care o poate face dupa finalizarea formalitatilor de succesiune dupa mama.
Este mai bine ca transferul sa se faca prin vanzare si nu prin donatie sau testament deoarece acestea pot fi atacate in instanta.

Nepotul nu va putea avea cum sa se impotriveasca in niciun fel deoarece nimeni nu este obligat de lege sa lase mostenire ceva.

Apoi veti avea o cota de 3/4 din apartament si il puteti obliga prin instanta pe nepot sa va vanda partea lui platindu-i o sulta.

Acest lucru il veti putea face numai dupa ce veti intra si in posesia partii tatalui dvoastra chiar daca acesta in viata.

Alte discuții în legătură

Mostenire carmen bodeanu carmen bodeanu Bună ziua! în urma decesului mamei mele,pe lângă cota ei parte dintr-un apartament care-mi revine (am făcut certificat de mostenitor la decesul tatalui ... (vezi toată discuția)
Donatie rude grad i vicar vicar Buna ziua Problema mea este urmatoarea: Bunica mea din partea mamei ii face sorei mele cvc pentru apartamentul pe care il detinea,decedeaza iar sora mea ... (vezi toată discuția)
Se poate lasa mostenire astfel ? Dorky Dorky Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui. Bunicul are un ... (vezi toată discuția)