avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Bună ziua!
în urma decesului mamei mele,pe lângă cota ei parte dintr-un apartament care-mi revine (am făcut certificat de mostenitor la decesul tatalui meu,eu si mama fiind singurii lui mostenitori)mama mea a lăsat fiului meu(nepotul pe care l-a crescut)un depozit la termen,cu clauza testamentara la o banca,cu drept de retragere pentru el în timpul vietii;acum nici eu ,nici el nu primim nici un fel de informatie despre procedura de mostenire.Ni se spune sa consultam un notar.Am consultat 2 notari.Unul spune că neexistând un testament lăsat de mama pentru fiul meu,depozitul trebuie inclus in masa mea succesorala,alt notar spune că documentul întocmit atunci la banca e un testament(fiul meu nu-l are-are doar un extras de cont )ca urmare îl mosteneste el direct.Al treilea notar spune că oricum nu se grabeste cu certificatul de mostenitor înainte de un an,timp in care pot aparea alț mostenitor cu alt testament care-l anuleaza pe cel al fiului meu;la fel si-n cazul meu,pot aparea alti mostenitori pe partea de apartament din urma decesului tatalui meu.în plus ar trebui ca eu să vin cu martori cam de vârsta mamei mele-adica 90 ani,care să certifice că n-a avut alți copii și alti nepoti(dacă vreau să dezbat succesiunea mai devreme de 1 an)Rog un sfat,competent despre cum să procedez în cazul depozitului(asupra căruia banca nu ne da informatii nici mie nici lui ,invocând motivul confidențialității )si un altul in cauza termenului de dezbatere a succesiunii asupra apartamentului si a vârstei( :)) ) martorilor.IIn plus mama a fost văduvă de veteran de război si a fost scutita de plata impozitului,eu peste un an,voi plati si penalizari dacă aștept dezbaterea succesiunii.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: carmen bodeanu , utilizator 13:23, 16 Decembrie 2016
Depozitul se include in masa succesorala si il va mosteni nepotul, nu si dvoastra.

In ordinul publicat se specifica si ca "institutia de credit va putea proceda la predarea legatului al carui obiect il constituie sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare numai in baza hotararii judecatoresti sau, dupa caz, a certificatului de mostenitor prin care se constata valabilitatea dispozitiei testamentare si calitatea de legatar."

La solicitarea instantei de judecata sau a notarului public, banca este obligata sa furnizeze toate informatiile privind sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de catre defunct.


www.avocatnet.ro/content/art...

Cat priveste varsta aceasta nu este specificata nicaieri, martorii trebuie sa cunoasca familia.
Ii puteti aduce pe cei care au fost martori la succesiunea facuta dupa tata, bineinteles daca mai sunt in viata.
Mulțumesc;ar mai fi rămas răspunsul referitor la timpul care trebuie(??)să treacă de la deces la dezbaterea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare in posesie pe baza de testament dorinantik dorinantik Cum pot intra in posesie pe baza de testament ? Unchiul decedat mi-a facut un testament la notar,nu are copii dar are nepoti si o sora in viata.Pot merge sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcelutza marcelutza Buna ziua, Am urmatoarea problema: Fiul matusii mele a decedat recent.Are un apartament.Nu are copii,sotia a decedat si ea anul trecut.Lui ia revenit intreg ... (vezi toată discuția)
Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)