avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea chieltuielilor comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea chieltuielilor comune

Buna ziua,

Imi cer scuze daca s-a mai discutat insa nu am gasit prin cautari.

Suntem o asociatie noua de locatari (in curs de infiintare) si am dori sa stim daca putem decide prin statut repartizarea chieltuielilor comune (energie electrica, apa, chieltuieli de reparatie, lift, administrator, etc.) sau daca e vre-o lege care reglementeaza aceste aspecte si care?
Si ce s-ar intampla daca de ex. lege prevede repartizarea unor chieltuieli in cota indiviza iar noi le impartim in functie de locatari? Exista riscuri pentru asociatie in caz ca cineva ne reclama?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:47, 15 Septembrie 2014
Pentru corecta informare a normei in vigoare parcurgeti L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007

lege prevede repartizarea unor chieltuieli in cota indiviza iar noi le impartim in functie de locatari? Exista riscuri pentru asociatie in caz ca cineva ne reclama?

asociatia de proprietari nu poate decide masuri contrare normei in vigoare
Asociatia de proprietari se infiinteaza ,functioneaza si se organizeaza in temeiul normelor mentionate
A dispune masuri contrare legii in vigoare,conduce la situatia in care modalitatea de impunere sume nu respecta dispozitia in vigoare,poate conduce la refuzul de plata de catre proprietari ,acestia au dreptul sa invoce lipsa temeiului legal de impunere si incalcarea dispozitiei in vigoare
vromeo1 a scris:
Suntem o asociatie noua de locatari (in curs de infiintare) si am dori sa stim daca putem decide prin statut repartizarea chieltuielilor comune (energie electrica, apa, chieltuieli de reparatie, lift, administrator, etc.) sau daca e vre-o lege care reglementeaza aceste aspecte si care?

In statut puteti prevedea multe aspecte dar nu trebuie sa va complicati si sa introduceti in statut modul de repartizare al chltuielilor in detaliu. Acestea sunt prevazute in HG 1588/2007 si le aplicati asa cum sunt acolo. In statut este suficient sa stabiliti ca repartizarea cheltuielilor se face "conform legisltaiei" si atat. Asta va ajuta oricand apare o situatie ce nu exista acum si oricand apare o schimbare a legislatiei. Altfel daca acum hotarati printr-un articol din statut ca asociatia repartizeaza chel;tuiala X in functie de numarul de persoane asa cum prevede legea acum, iar peste un an se schimb legea, va trebui sa aduceti modificari la statut, prin instanta, cu hotararea a 2/3 din membrii asociatiei s.a.m.d. Adica o intreaga birocratie pe care e bine sa o evitati de la inceput.
Mai peste tot in articolele din statut precizati ca "se aplica legislatia" si asta va permite oricand sa va adaptati legii din toate punctele de vedere si nu numai al rrepartizarii cheltuielilor, chiar si al constituirii fondurilor, al organizarii adunarilor generale...


Multumesc pentru raspunsuri!

Suntem unii care intentionam sa respectam legile (evident, cum e si normal), insa sunt unii care insista sa repartizam anumite chieltuieli altfel, gen pe cap de locuitor, nu pe cota indiviza, si daca se supune la vot si se accepta, ce se intampla daca cineva se razgandeste sau daca nu adera la decizie? Ne poate da in judecata asociatia?

Multumesc!
In AG nu trebuie nici macar sa puneti in discutie propuneri care sunt contra legislatiei.
De aceea exista asociatie de proprietari legala, de aceea exista legi specifice care trebuie respectate, nu "adaptate" ideilor unora.

Sigur ca puteti sa nu respectati legislatia, dar daca vreun proprietar se gaseste sa reclame sau in cazul unei expertize contabile sau in cazul unui control al primariei, e posibil sa vi se ceara sa recalculati conform normelor in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederile statutului asociatiei versus prevederile legale coryzalia coryzalia As dori sa stiu, in cazul in care prevederile statutului adoptat in 1999 nu mai corespund intru totul prevederilor legii 230/2007 si a HG 1588/2007, care se ... (vezi toată discuția)
Statut asociatie de locatari tatianafloca tatianafloca Buna ziua Ma puteti ajuta cu un model de statut pentru asociatie de locatari ? (vezi toată discuția)
Statut & lege DumitruParaschiv DumitruParaschiv Statutul unei Asociaţi de proprietari poate înlocui prevederile Legi 230/2007privind repartizarea cheltuielilor? Actuala cenzoră nu ... (vezi toată discuția)