As dori sa stiu, in cazul in care prevederile statutului adoptat in 1999 nu mai corespund intru totul prevederilor legii 230/2007 si a HG 1588/2007, care se aplica in activitatea asociatiilor de proprietari? Este valabil principiul ca o lege noua care nu abroga in mod expres o lege veche prevaleaza asupra acesteia? Cine este mai "puternic": statutul sau legea? Voi da doar 2 exemple (din mai multe asemenea "inadvertente"): 1) in statut scrie ca hotararile primei AG convocate se iau cu prezenta a 2/3 dintre proprietari, acum se iau cu 50%+1, cf legilor mai sus mentionate; 2) presedintele nu era remunerat si pana acum toti au activat voluntar, insa ultimul pres ales a pretins o suma modica si AG a aprobat, intrucat cf legilor in vigoare acesta poate fi remunerat. Un locatar insa a contestat aceasta decizie, motivand ca este contrara statutului. De altfel, la art. 26 din 230/2007 se spune ca "daca o hotarare a AG este contrara legii, statutului sau acordului de asociere [...] locatarii pot ataca in justitie respectiva hotarare [...] " In acest caz, decizia este contrara statutului, dar in conformitate cu legea 230/2007 si HG 1588/207.
In mod normal statutul trebuie armonizat cu legea in vigoare.
Daca in statut nu se prevede plata presedintelui, acesta nu poate fi remunerat.
Fireste, e opinia mea.
Prevederile statutului ca si prevederile acordului de asociere trebuie sa fie conform legii, ca atare,in caz de conflict intre lege pe de o parte, si pe de alta parte statut si acord de asociere,prevaleaza legea.
Raspunsul dlui avocat cred ca este cel corect, statutul si acordul s-au facut in conditiile legislatiei in vigoare in 1999, ulterior, in 2007, au aparut cele 2 legi care aduc cateva modificari, dintre care unele nu mai corespund cu prevederile statutului. Trebuie sa existe o singura unitate de masura, nu se poate lua o decizie dupa interesul unei parti sau alteia, dupa cat de bine pledeaza un avocat sau altul. Parerile si interpretarile dupa ureche nu au ce cauta in justitie. Bineinteles, asta se intampla intr-un stat de drept.
Legea se aplica.
Daca cei din conducerea asociatie constata ca in actele de infiinate a asociatie, in statut, acord... sunt unele prevederi care nu corespund legii, trebuie sa faca demersurile de a modifica, adapta la lege si adopta noi prevederi prin hotaraea adunarii generale si incheiere judecatoreasca.
Am sugerat si sugerez cu orice ocazie ca asociatia de proprietari sa-si intocmeasca statutul simplu si flexibil, fara amnunte care ar putea incomoda sau bloca activitatea.
De exemplu ori de cate ori se poate este bine sa se foloseasca expresia "conform legislatiei in domeniu" si nu "conform legii 230/2007". De ce? Aceasta se poate modofica maine iar noi am ramane cu statutul in afara legii.
Apoi, tot ca exemplu, nu prevedem in statut ca presedintele va fi ori nu platit, ci ca presedintele are atributiunile, drepturile si obligatiile prevazute de legislatie si cele hotarate in aduinarea generala. In acest mod adunarea generala poate oricand sa hotarasca.
Nu trebuie sa se prevada in statut ca aplicam penalizari de..., de la..., ci doar ca penalizarile se aplica conform legislatiei. Si apoi stim ca legislatia ne permite sa adoptam un sistem de penalizari, sa hotaram in adunarea generala s.a.m.d.
Penalitati
rebell_rose
Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)