avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum modificam STATUTUL asociatiei de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum modificam STATUTUL asociatiei de proprietari?

Buna ziua,

Suntem asociatie de proprietari din 2003 si dorim sa aducem niste modificari la statutul asociatiei(statut redactat inainte de aparitia legii 230/2007):

- sa aplicam penalizari la intretinere
- sa stabilim scadenta listelor de plata la 10 zile de la afisare
- sa fie remunerati membrii comitetului executiv+cenzori (sub ce forma se poate?)

Cum putem face aceste modificari pentru a fi in regula din toate punctele de vedere?

Ne pregatim sa actionam in instanta pentru recuperarea datoriilor la intretinere, ce alte abdatari la statut ar mai fi necesare pentru a functiona in conformitate cu legea 230/2007?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:54, 22 Martie 2014
:thumbup:
Redactati o anexa in care scrieti paragrafele respective.
Convocati o AG in care puneti la vot aceste modificari. Trebuie sa obtineti 2/3 de DA dintre proprietarii membrii asociatiei (nu dintre proprietari, pot fi si nemembri)
Daca aveti hotararea adoptata, prezentati statutul modificat, impreuna cu PV al AG de adopare la judecatorul delegat de pe langa primarie.

Membrii comitetului executiv si al comisiei de cenzori pot fi indemnizati prin contract de mandat.
Veniturile astfel obtinute se declara in D112, alaturi de CIM-uri si, eventual, conventii civile pe care o depuneti la ANAF lunar (trimestrial).
Contributiile pe acest contract de mandat sunt similare salariilor cu exceptia somajului, adica indemnizatii pe acest tip de contract nu pot iesi in somaj de aici, dar se pot bucura de recalcularea pensiei, cand o fi cazul.
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
elga50, moderator
andreistan a scris:
Suntem asociatie de proprietari din 2003 si dorim sa aducem niste modificari la statutul asociatiei(statut redactat inainte de aparitia legii 230/2007):
- sa aplicam penalizari la intretinere
- sa stabilim scadenta listelor de plata la 10 zile de la afisare
- sa fie remunerati membrii comitetului executiv+cenzori (sub ce forma se poate?)

Completez cate ceva la ceea ce a spus @elga50 mai sus.
Mergeti la Judecatorul delegat din Directia de finate publice locale si luati de acolo lista cu toate inscrisurile pe care trebuie sa le contina dosarul. O sa vi se solicite, cel mai probabil, sa faceti trei dosare asemanatoare si al 4-lea mai mic.
Va sugerez sa cautati in partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile" un model de statut simplu si adaptabil.
De asemenea va sugerez sa nu introduceti cele trei prevderi de mai sus in statut pentru ca procedura de modificare a statutului este greiaie iar daca peste un an se modifica legislatia iar nu o sa aveti un statut conform legii. Asa ca nu amintiti in statut de legea 230/2007 si nu cuprindeti in acesta prevederi concrete ci doar generale.
As rreformula cele trei prevederi astfel:
- penalizarile in asociatia Mimoza se aplica in conformitate cu "Sistemul propriu de penalizari" adoptat cu respectarea legislatiei.
- scadenta listei de plata se stabileste prin decizia comitetului executiv. Aceasta prevedere poate fi eliminata pentru ca va fi cuprinsa in primul punct si stabilita in "Sistemul propriu de penalizari". Gasiti un model tot in "Documente utile".
- membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori pot fi remunerati conform legislatiei, hotararii adunarii generale si deciziilor comitetului executiv.

In acest fel oricand va fi nevoie puteti doar prin hotararea adunarii generale ori decizia comitetului sa modificati sistemul de penalizari, data scadentei sau remuneratia oricui fara a ajunge sa faceti modificari ale statutului.

Ne pregatim sa actionam in instanta pentru recuperarea datoriilor la intretinere, ce alte abdatari la statut ar mai fi necesare pentru a functiona in conformitate cu legea 230/2007?

Pentru a ajunge in instanta in vederea recuperarii datoriilor sunt cativa pasi premergatori care pot rezolva uneori problema fara instanta:
- calculare de penalizari
- notificarea prin posta cu confirmare de primire a restantierului
- instituirea privilegiului imobiliar
- medierea prin intermediul unui birou de mediere
Daca dupa aceste demersuri nu a achitat datoria, inarmati-va cu toate inscrisurile rezultate in urma demersurilor de mai sus si actionati in instanta.
Asta o puteti face indiferent ca aveti acum un statut vechi ori o sa aveti peste 6 luni un statut nou. Este adevarat ca asociatiile functioneaza astazi conform Legii 230/2007 dar tineti cont ca maine vor functiona dupa aceeasi lege modificate ori chiar dupa alta lege. Asa ca e bine ca asociatia sa functioneze conform legislatiei in vigoare si nu numai conform legii 230/2007.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste penalitatile? larisarazvan larisarazvan Buna ziua va rog sa-mi spuneti cine stabileste penalitatile de intarziere intr-o asociatie de proprietari intreb asta pentru ca in Lg.230/2007 scrie ca ... (vezi toată discuția)
Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)