avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihnă

Anul trecut, 2013, mi-am luat doar 15 zile din 25 de zile de concediu, urmând ca următoarele 10 zile să le iau ulterior. Acum când le-am cerut nu mi-au mai fost acordate, spunându-mi că le-am pierdut.
Există vreo lege în acest sens, sau e la latitudinea unității în care lucrez. Menționez că sunt bugetar.
Cel mai recent răspuns: ContSters304247 , utilizator 08:13, 18 Septembrie 2014
Nu ti pierdut nimic. Legea este codul muncii.

Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

ca de altfel si

Art. 38. [interdicţia renunţării la drepturile prevăzute de lege]
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.


deasemnea

Art. 149. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


iar la

Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.


Prin urmare pana la finele anului 2014 angajatorul este obligat sa va acorde zilele de concediu de odihna ramase din 2013.
Daca nu doreste, chiar daca la
Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
.....
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.


conform

Art. 150. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.


iar

Art. 253. [raspunderea angajatorului; actiunea in regres]
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.


Prin urmare daca angajatorul refuza sa va acorde concediu de odihna in conditiile legii, atunci va puteti adresa instantei de judecata pentru a putea fi despagubit pentru neefectuarea acestuia, conform:

Art. 268. [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.


Termenul de 3 ani incepe sa curga de la 1 ianuarie 2015.

De asemenea neacordarea concediului de odihna constituie hartuire morala la locul de munca.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
codulmuncii, utilizator
ManzaSandu a scris:

.....
Există vreo lege în acest sens, sau e la latitudinea unității în care lucrez. Menționez că sunt bugetar.



Sunteti personal contractual sau functionar public?
Nu mă gândesc decât la aliniatul(2):”(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.”
Până acum așa l-am luat, fără să primesc o notificare m-am trezit anul acesta că nu se mai acordă. Ce pot face?
Personal contractual.
Daca in lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul sectorului in care lucrati nu este prevazut acest lucru, atunci angajatorul este obligat sa ve despagubeasca. De obicei pana si in regulamentele interne ale institutiilor acest lucru este prevazut. Nu cred ca exista undeva unde sanu fie.
Faceti cerere angajatorului sa va despagubeasca pentru zilele de concediu pe care le-ati pierdut din vina sa.
Daca refuza adresati-va instantei conflictelor de munca si cu o plangere pentru abuz in serviciu.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
codulmuncii, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat in 2012 si 2013 VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca societatea la care lucrez a fost in insolventa si incepand cu 15.01.2014 am primit preaviz de 20 de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna pycone80 pycone80 buna ziua.ma numesc catalin.sunt angajat la o societate din 7.10.2011 si pana in prezent.as dori sa stiu daca patronul este obligat sami dea banii pe concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna papy03 papy03 Ce se intampla cu zilele de concediu de anul trecut neefectuate?Care este obligatia angajatorului si totodata care sunt drepturile mele? Multumesc! (vezi toată discuția)