Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea chestiune: Suntem 3 persoane (eu (sau nepotul), tata si bunicul) plus bunica care este decedata. Am dori sa facem succesiunea pentru niste terenuri si o casa cu loc de casa ce sunt proprietatile bunicilor. Dupa efectuarea succesiuni am dori sa trecem propietatile direct pe numele meu (adica al nepotului). Cum putem efectua acest lucru mentionand ca totul se face pe cale amiabila?
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
Dupa acceptarea succesiunii ( acceptarea este totala ) drepturile pot fi transmise catre terte persoane .( prin act cu titlu gratuit sau cu titlu oneros).
Cota-parte din dreptul de proprietate, de asemenea, poate fi transmisa, odata individualizata.
Numai dupa dezbaterea succesorala pot fi transmise drepturile succesorale.
Succesiunea se face doar după persoanele decedate, in cazul Dvs. după bunica.
Deci solutia este să deschidă bunicul și tatăl Dvs. succesiune după bunica Dvs. În cadrul acestei succesiuni, bunicul să renunțe în favoarea tatalui Dvs. la partea ce i se cuvine.
Apoi tatal și bunicul Dvs. să vă vândă sau doneze bunurile ce le dețin.
! Atentie ! Dacă mai există moștenitorii (dacă Dvs. mai aveți frați sau surori) aceștia pot ataca o eventuală donație. In cazul in care aveti frati sau surori, este de preferat ca bunicul si tatal Dvs. să vă VANDA bunurile respective.
Mai pe scurt, dvs nu sunteti printre mostenitori.
Presupunand ca tatal dvs nu mai are frati sau surori (in viata sau decedati), pe bunica o mostenesc sotul supravietuitor (bunicul) si copilul decedatei (tatal dvs).
La dezbaterea succesiunii tatal dvs poate renunta la mostenirea ce i se cuvine si astfel va deveni singur proprietar bunicul. Acesta, ulterior dezbaterii va poate vinde dvs imobilul respectiv.
sau
Tatal accepta mostenirea, devine impreuna cu bunicul copropirietar si impreuna va vand dvs imobilul.
Vanzare imobil
NamisiRoxana
Buna ! Vreau sa intreb daca un imobil (casă) poate fi vandut fără mine . Imbilul a apartinut bunicilor , ei sunt decedați , casa a rămas moștenire celor ... (vezi toată discuția)
Succesiune
rami33
Buna ziua, ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoarea situatie: bunicii mamei au decedat, succesiunea nu a fost facuta intrucat ceilalti doi frati nu doresc ... (vezi toată discuția)