avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un angajator te poate da afara de la serviciu pur si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un angajator te poate da afara de la serviciu pur si simplu de azi pe maine?

Unde am lucrat pana pe data de 05.09.2014 cu contract de munca ,patronul meu sa trezit el sa-mi spuna ca de azi nu mai are nevoie de serviciile mele ca sofer,in acest caz lucrez la el de 11 luni ,in acest timp nu am avut decat 2 zile de concediu in care el mi-a dat 400 ron si a zis la momentul respectiv ca o sa mai calculeze el ,eu avand salariu pe contract de 2800 ron ,cand ma trimis acasa mi-a dat 510 ron calculat de la 30.08 la 05.09 ,acum mi sa spus de la birou ca trebui ca sa-mi incheie contractul sa fac si eu o foaie cu demisie,lucru care nu mi se pare normal ,vis a vis de concediu el acum ar trebui sa mai imi dea vreun ban sau nu?
Va multumesc si astept raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:31, 16 Septembrie 2014
Da, vi se cuvine contravaloarea concediului de odihna neefectuat, proportional cu perioada lucrata. Cititi ce scrie in acest sens in contractul de munca. De asemenea, daca preavizul este prevazut in contractul de munca, acesta este valabil si pentru angajator.
Vreu sa va spun ca mi sa spus de la birou ca daca nu sunt de acord sa-mi dau demisia o sa-mi faca o notificare in care o sa crie ca postul se desfinteaza sau ceva de genul si sa o faca cu data de 05.09 cand ma trimis acasa, reprezentand preavizul care nu mi la dat inainte si contractul sa se incheie cu data de 15.09 . ,asa se procedeaza ?

Cu respect
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. La incetarea c.i.m. va trebui sa va compenseze in bani , zilele de Co neefectuate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere angajati ava86 ava86 Angajat cu o ora pe saptamana care refuza sa isi dea demisia, in cazul in care firma se va inchide beneficiaza de preaviz? Va multumsc (vezi toată discuția)
Mi se cere demisia!!!!!! jesse25 jesse25 Buna ziua, as dori sa ma invatati si pe mine ce sa fac in urmatoarea situatie.Lucrez la o firma din 06.06.2013 dar cu CM din 06.08.2013.In prezent sunt in ... (vezi toată discuția)
Munca - solicitare demisie georgebucatarul1975 georgebucatarul1975 numele meu este george,bucatar-sef..am lucrat la un restaurant si acum o zi seful ma chemat in birou si mia spus ca nu mai are nevoie de serviciile ... (vezi toată discuția)