avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Inlocuire geamuri la casa monument istoric
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Inlocuire geamuri la casa monument istoric

Detin o casa monument istoric in centrul Brasovului. Exteriorul este reparat dar geamurile si ramele de la geamuri sunt in ultimul hal de degradare (lemnul e complet putrezit) si trebuie inlocuite pentru ca risca sa cada pe trecatori. E normal ca sa le fac exact asa cum erau si inainte dar mai multe nu stiu. Se pot inlocui pur si simplu sau trebuie aprobari - exista ceva in legislatie privitor la asa ceva? Din lemn plin (cum erau) nu se mai pot face pentru ca nu mai exista - dar exista diverse versiuni de lemn stratificat sau plastic identic cu lemnul. Cum ar trebui procedat? Ce aventuale aprobari ar trebui?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 08:16, 28 Septembrie 2014
Sesizati oficial serviciul specializat din primarie care este competent sa va ofere solutia de adoptat
In scopul protejării monumentelor istorice proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligaţi:
...
- să obţină avizele prevăzute de lege pentru toate intervenţiile prevăzute la art. 22 din Legea 422/2001;
- să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, precum şi a oricăror alte lucrări, conform prevederilor legale, numai de către persoane fizice sau juridice atestate în acest sens şi să prevadă în contracte condiţiile şi termenele de execuţie cuprinse în avizul de specialitate;
- să respecte toate condiţiile şi termenele de execuţie cuprinse în avizul de specialitate atunci când execută ei înşişi lucrări de întreţinere curentă sau orice alte intervenţii, conform prevederilor prezentei legi;

- să permită, pe baza prevederilor contractuale, executarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice deţinute, în cazul în care acestea sunt iniţiate şi finanţate de persoane juridice abilitate în condiţiile prezentei legi;
- să permită montarea şi să întreţină însemnul şi sigla "Monument istoric";
- să obţină avizul direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi să asigure pe propria răspundere condiţii corespunzătoare de vizitare, fotografiere, filmare, reproducere şi de publicitate în cazul în care, la solicitarea lor, proprietarii introduc monumentele istorice în circuit public;
- să comunice direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, orice schimbare a titularului dreptului de proprietate, de administrare sau a altor drepturi reale, după caz, asupra monumentelor istorice.

Detalii pe : [ link extern ]
In mod normal , asa cum s-a aratat in raspunsurile anterioare , trebuie sa respectati cu strictete modelul , materialele, culorile initiale , pt. conservarea respectivului imobil.
In practica , am vazut ca se pot folosi si variantele mai moderne , care sa aratala fel cu cele originale. depinde de importanta istorica si arhitecturala a imibilului pe care il detineti. Cei de la Monunete istorice vor avea ultimulcuvant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Regimul cladirilor monument istoric AcumoriNiciodata AcumoriNiciodata Ce aprobari si ce alte documente sunt necesare pentru repararea si eventual unele modificari la o locuinta inscrisa pe lista monumentelor istorice din ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil monument istoric vs drept preemtiune micha69 micha69 Buna ziua! Am o mare nelamurire: in 2002 am cumparat parte dintr-un imobil (mai exact parterul) printr-un contract de vanzare cumparare la notariat. ... (vezi toată discuția)