avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcere din concediu crestere copil de pana la 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcere din concediu crestere copil de pana la 2 ani

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspuns la o "dilema":

Incepand cu data de 01.04.2013 am fost in concediu de maternitate, pana la data de 04.08.2013.
Incepand cu data de 05.08.2013 am intrat in concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Copilul s-a nascut la data de 28.05.2013.
Persoana de la resurse umane mi-a spus sa fac cererea de suspendare a CIM incepand cu data de 05.08.2013 pana la data de 29.05.2015.

1. Avand in vedere faptul ca bebe implineste 2 ani la 28.05.2015, cand ar trebui sa ma intorc la locul de munca? (tatal nu doreste sa stea 1 luna in concediu de crestere copil, asa cum prevede legea).

2. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru reintoarcerea la locul de munca?

3. Ce documente imi sunt necesare pentru reintoarcerea la locul de munca?

4. In Codul Muncii se stipuleaza faptul ca angajatorul este obligat sa reprimeasca angajata intoarsa din CCC timp de 6 luni. Daca in angajatorul nu doreste sa faca acest lucru, ce am de facut?

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:00, 29 Martie 2016

1. Avand in vedere faptul ca bebe implineste 2 ani la 28.05.2015, cand ar trebui sa ma intorc la locul de munca? (tatal nu doreste sa stea 1 luna in concediu de crestere copil, asa cum prevede legea).

Revenirea efectiva a dvs la locul de munca se va face in data de 29.04.2015

2. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru reintoarcerea la locul de munca?
3. Ce documente imi sunt necesare pentru reintoarcerea la locul de munca?

Inainte de expirarea duratei CCC, se va face o cerere catre angajator pentru reluarea activitatii incepand cu data de mai sus .
In baza cererii dvs, angajatorul va emite decizia de incetare a suspendarii c.i.m.

4. In Codul Muncii se stipuleaza faptul ca angajatorul este obligat sa reprimeasca angajata intoarsa din CCC timp de 6 luni. Daca in angajatorul nu doreste sa faca acest lucru, ce am de facut?

Codul Muncii nu prevede asa ceva.
- Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

- Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

- La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

- Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Buna ziua,

dar daca salariata nu a facut cerere de revenire la servici si a expirat durata pina la care era suspendat contractul ce se poate face ? Salariata avea contractul suspendat pina la data la care copilul implinea un an ( 01.03.2016, asa a optat la intrarea in CC). Nici pina azi nu s-a primit o cerere de la ea de revenire. Se poate desfiinta postul in aceste conditii ? Trebuie sa i se comunice decizia, mai trebuie preaviz ?

Multumesc,
In aceste conditii, angajatorul poate constata incetarea suspendarii c.i.m. , dupa care salariata va fi pontata nemotivat.

Postul de munca poate fi desfiintat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintorcerea la locul de munca din concediul de crestere copil lauralaura2012 lauralaura2012 intrebarea mea este: angajatorul poate sa ma dea afara din cauza crizei economice inainte de cele 6 luni de la reintoarcerea din concediul de crestere copil ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la munca georgy1985 georgy1985 Reintoarcerea la serviciu dupa concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani (vezi toată discuția)
Intoarcere din ccc nataliaz nataliaz buna ziua ma aflu in CCC . Am optat pt perioada de 2 ani. Daca sotul meu nu sta o luna acasa, conform legii, eu trebuie sa ma intorc cu o luna mai repede ... (vezi toată discuția)