Buna ziua,
Am un copil minor dintr-o relatie neoficializata care a durat 8 ani. Tatal a recunoscut copilul, poarta numele lui, intrucat urma sa ne casatorim, insa relatia s-a finalizat. Eu am ramas sa locuiesc cu copilul in casa in care statea si el, iar el il viziteaza si isi fac si program separat, insa doar cand vrea el, fara sa stim un program clar stabilit dinainte. Ce pot face ca sa nu fiu mereu la dispozitia programului lui? El doreste acces nelimitat, iar eu vreau sa avem ceva stabilit. Cum pot rezolva simplu?
Pot sa ma mut in alta casa impreuna cu copilul, fara ca acest lucru sa poata fi interpretat negativ in cazul unui proces cu care ma ameninta ca-mi ia copilul.
Multumesc!
Solicitati in instanta stabilirea unui program de vizitare al minorului. Tatal va fi obligat sa respecte hotararea judecatoreasca. Nu va poate lua copilul decat daca are motive temeinice dovedite in fata instantei, ceea ce este putin probabil.
in primul rand nu exista termenii acestia bau-bau "imi ia copilul". Copilul va beneficia de custodie comuna a parintilor (exceptie facand doar anumite cazuri prevazute de lege) si va avea domiciliul la unul dintre acestia. In cazul in care parintii nu cad de acord asupra programului acesta va fi dispus de catre instanta in baza solicitarilor partilor dar mai ales in interesul minorului. Nu are rost sa va mutati sa bulversati copilul si mai mult si nu trebuie sa asteptati sub teroare acest proces. Deschideti-l Dvs si stabiliti cu aceasta ocazie programul de vizita si pensia de intretinere.
Multumesc! El ma amentinta cu aceste cuvinte (iti iau copilul, te plimb prin procese, etc). Eu sunt de acord cu custodia comuna, stiu importanta pentru dezvoltarea copilului. Intrebarea mea, merg la mediator, sau imi iau un avocat sa merg in instanta? As vrea sa rezolv cu cat mai putine costuri de timp si bani....
Daca tot sunteti in termeni relativ decenti cu tatal copilului, incercati prin mediere sa ajungeti la un acord asupra programului de vizita, insistand asupra faptului ca este sanatos pentru copil sa stie ce urmeaza sa i se intample, cand urmeaza sa-si vada tatal, cand poate sa-si planifice alte activitati.
Nu ati precizat varsta copilului insa daca are sub 14 ani sigur are nevoie de o anumita cadenta in viata lui, de lucruri care se intampla regulat si sunt asteptate. Sigur, sunt bune si lucrurile neprevazute, spontane, dar are nevoie de un fond regulat, cel putin in ceea ce priveste relatia cu parintii lui.
Programul de relatii personale e bine sa fie unul previzibil, chiar daca uneori va fi schimbat (nu puteti dvs, nu poate tatal, nu poate copilul).
De mutat puteti sa va mutati oriunde aveti conditii ca nu va dauneaza cu nimic.
Cat despre amenintarea cu procesul vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca situatia actuala este mult mai nesigura si mai de temut decat cea pe care ati obtine-o in cazul unui proces (indiferent de cine e initiat).
In prezent domnul chiar poate sa va ia copilul, daca ar dori acest lucru (dar cum nu l-a luat pana acum, trag concluzia ca vorbeste ca sa nu taca din gura) pentru ca nu aveti nici o hotarare judecatoreasca in care sa fie stabilit domiciliul copilului - si pana la o astfel de hotarare oricare dintre parinti poate hotari unde locuieste copilul.
Si daca tot ajungeti la mediator pentru programul de vizita stabiliti si ca domiciliul copilului este la dvs si care este modalitatea prin care fiecare parinte participa la cresterea si bunastarea copilului. Ca sa nu mai aveti motive de discutii degeaba.
Adina, vi s-a spus mai sus, acum domnul poate lua copilul când vrea şi să-l ia cu dânsul, sunteţi amândoi părinţi şi aveţi drepturi egale !!! Dacă vă treziţi fără copil, luat de tatăl său, nu puteţi reclama nicăieri, nimeni nu intervine-e dreptul său să-l ia !!!
În concluzie, trebuie să iniţiaţi urgent o acţiune în instanţă privind autoritatea părintească, domiciliul copilului , iar domnul va cere probabil program de vizită.