Buna ziua. As dori daca se poate ca cineva sa ma invete ce am de facut in legatura cu o firma care nu a avut activitate.
In anul 1994 , fostul meu sot a cumparat o firma in care pe mine m-a trecut ca administrator unic, si adresa firmei la locuinta tatalui meu. Aceasta firma nu a avut niciodata activitate deoarece in anul urmator noi am plecat din tara . Intre timp eu m-am despartit si dupa 10 ani m-am reintors in Romania. In tot acest timp nimeni nu s-a ocupat de aceasta firma si actele s-au pierdut , .Acum am avut surpriza sa primesc diferite scrisori de la un lichidator (scrisori pe care nu le-am ridicat de la posta , deci nu stiu despre ce era vorba). Bineinteles ca m-am interesat pe internet despre firma si am gasit ca este declarata insolventa .
Cineva m-a sfatuit sa iau legatura cu lichidatorul care se ocupa de aceasta firma. Nu am facut-o . poate si din necunostinta de cauza ,pt ca nu stiu absolut nimic si imi este frica. In primul rand imi este frica din cauza ca nu am bani .si poate va trebui sa platesc ceva., si in al doilea rand pt ca nu stiu absolut nimic ce tine de finante , contabilitate ..etc.
Am mai primit deasemenea si o citatie la tribunal , de data asta pe numele meu , pentru ,,plata pasivului ramas neacoperit al firmei":O
V a rog din suflet ...daca se poate ...cineva sa imi spuna ce sa fac.
Firma nu a avut niciodata activitate ,, nimeni nu a depus vre-un bilant sau sa plateasca vreodata ceva la ea. Eu nici nu stiu nimic despre functionamentul unei firme...fostul sot nici nu vrea sa auda nu il intereseaza.
Daca ma puteti ajuta cu un sfat , ce ar trebuii sa fac ..v-as multumii din suflet!
Sa va angajati urgent un avocat.
Pentru ca ati fost administrator si nu v-ati implicat, sunteti cam buna de plata (dvs. personal, din banii dvs.) pentru toate amenzile, datoriile firmei, si cine stie ce alte pagube or mai fi pe acolo.
Nu sunteti singura intr-o astfel de situatie si lasarea problemei in voia vantului nu va ajuta.
Trebuie sa plecati de la premiza ca ceva va trebui sa platiti. Ori un specialist care sa va ajute si sa va minimalizeze costurile ori debitele care le pretind creditorii. Eu unul nu as contacta un avocat pana nu as sti ce sa intampla. Sa presupunem ca datoriile firmei sunt de 3000 lei ---- are sens sa apelati la cineva al carui onorariu este tot 3000 lei? mai bine achitati debitul si gata ati terminat. In caz ca datorati 100000 atunci e mai rentabil sa achitati un onorariu unui specialist care v-ar putea scapa de aceasta povara.
Haideti sa va spun ce speculez eu ca s-a intamplat (am avut un caz asemanator). Dintr-un motiv sau altul firma a ajuns in insolventa (ori datorii catre privati ori catre stat). Administratorul judiciar neavand niciun document la dispozitie ori a tras concluza ca nu poate aprecia cauzele care au dus la insolventa (si in acest caz creditorii au solicitat atragerea raspunderii administratorului pe motiv de contabilitate fictiva sau netinerea contabilitatii) ori a apreciat ca nu exista contabilitate tinuta pentru ca administratorul statutar (adica dv.) nu a prezentat niciun document catre dansul desi a fost citat conform legii.
Din acest motiv v-ati trezit cu citatie de la tribunal in nume personal si nu al firmei. Daca lasati lucrurile in bataia vantului se vor finaliza dupa cum considera unul sau altul dar daca va interesati despre problema aveti sansa sa reduceti pierderile.
Pana sa ajungeti la avocat verificati ce termen aveti pentru proces si daca va puteti incadra in termenul care il aveti la dispozitie incepeti sa clarificat situatia fiscala. Depuneti toate declaratiile si bilanturile (nu va temeti ca or sa va zica cei de la fisc ca trebuie sa platiti amenzi) cu amenda dar care nu o veti plati pentru ca daca soc e in insolventa prioritate au creditorii inscrisi la masa credala.
Foarte bun sfatul sa verificati despre ce datorii este vorba, adica despre ce sume.
Pentru asta va trebui sa verificati dosarul de tribunal si sa luati legatura cu lichidatorul. Nu trebuie sa va feriti de acesta, nu are ce sa va faca mai rau daca discutati cu el decat daca ignorati problema.