avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere varsta pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere varsta pensionare

Buna ziua.As vrea si eu ajutorul d-voastra daca binevoiti si aveti timpul necesar.Tatal meu vrea sa iasa la pensie si nu intelege de ce i se calculeaza 5 ani jumatate reducerea varstei de pensionare si nu 6 ani,cum caculaza dansul.Deci,este nascut pe 1 august 1955,a lucrat grupa a doua-a 25 ani suta la suta.Are 59 de ani si ar dorii sa stie cand poate iesii la pensie.Dansul calculeaza la 25 de ani ori 3 luni 75.75 impartit la 12 ar iesi 6ani si ceva.I-mi spune ca legea se aplica de la 65 pana-n 2030.Ce portita ar avea.Ce sfaturi ne-ati da?Daca am omis ceva va rog intrebati-ma,aceste detalii am avut,ca sa-l intreb pe tatal meu.Va multumesc mult,cu respect
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:08, 18 Septembrie 2014
Pentru 25 de ani grupa II-a in procent de 100%,reducerea este de 5 ani si 6 luni din 65.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2014
Carp Mircea, utilizator
1. Reducerea varstei standard de pensionare pentru anii lucrati in gr.a II-a de munca se face conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art.55(1), lit.a), Tabelul 1, unde spune ca pentru un stagiu de cotizare in gr. a II-a de munca intre 24-26 de ani reducerea varstei standard de pensionare este de 5 ani si 6 luni.

2. - Tatal dvs. confunda reducerea varstei standard de pensionare cu adaugarea la stagiul de cotizare a unui supliment pentru lucrul in gr. a II-a de munca, unde se adauga 3 luni la un an.
- La 25 de ani de gr. a II-a de munca se adauga 6 ani si 3 luni de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? maryya02 maryya02 sunt nascut pe 15 ian. 1953 cu o vechime de 39 ani de munca dintre care 21 ani si 6 luni lucrati in grupa a doua'. as dori sa stiu cand pot iesi la pensie. va ... (vezi toată discuția)
Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
Pensie mogosa mogosa nascut 1955 lucrez din 1970 cu carte de munca pina la 2012 din care 16 ani sunt de gr.a doua cind pot sa ma pensionez (vezi toată discuția)