avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua ,tatal meu a avut pensie anticipata, in momentul cand a implinit varsta legala pt pensie normala i s a recalculat pensia, dar nu i s a luat in calcul toti anii.
Cand a intrebat la casa de pensii , i sa raspuns ca acei ani munciti i s-au trecut la varsata.
intrebarea mea este, in momentul cand a implinit varsata nu trebuiau sa i se ia in calcul si acei ani?
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
monica-15, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:31, 18 Septembrie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 64
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin.(1), se face din oficiu.

2. Din cele prezentate de dvs. nu se intelege ce ani nu i s-au luat in calculul pensiei.

3. - Fiind vorba de pensie anticipata (fara diminuare) aceasta este egala cu pensia pentru limita de varsta.
- Daca a mai avut si perioade asimilate stagiului de cotizare (armata , facultate la zi) atunci se va recalcula pensia si se vor avea in vedere si aceste perioade.
- Daca a suspendat pensia anticipta pentru o perioada, pentru a munci, i se vor lua in calcul la pensia pentru limita de varsta si acesti ani de munca de stagiu de cotizare).
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata baciu mihaela baciu mihaela buna seara as avea si eu nevoie de un raspuns de la dumneavoastra dupa terminarea stagiului de pensie anticipata se ava recalcularea pensiei de drept cu ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie la limita de varsta mariana55_ro mariana55_ro buna ziua ! am fost pensionata anticipat cu penalizare de 18 %. Acum am facut virsta standard de pensionare . La calculul pensie pentru limita de varsta se ... (vezi toată discuția)