avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pierde indemnizatia pentru CCC daca are venituri din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pierde indemnizatia pentru CCC daca are venituri din chirii?

Buna ziua.Va prezint situatia unor prieteni si va rog sa ma ajutati cu un sfat.Sunt casatoriti,au cumparat o locuinta si sunt amandoi proprietari.Sotia este in concediu de crestere copil.Vor sa inchirieze o camera din apartamentul lor de 4 camere cu contract inregistrat la administratia financiara,insa nu vor sa piarda indemnizatia de crestere copil a sotiei.Poate sa apara pe contractul de chirie doar sotul si sotia sa beneficieze in continuare de indemnizatie sau nu este posibil?Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 14 Octombrie 2019
1. Venitul din chirii nu este un venit profesional impozabil, asimilat veniturilor din salarii sau din activitati independente sau agricole, din cele care se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Asadar nu va pierde indemnizatia pentru CCC daca are venituri din chirii.
Vezi ca s-a modificat legea si este o suma limita care se cumuleaza cu indemnizatia. Insa dupa cum stiu eu, este vorba despre venituri realizate din alte activitati de catre persoana in cauza. Adica de natura veniturilo asimilate salariilor si nu venituri din chirii, dobanzi, mosteniri, castiguri la loto, loz in plic sau pariuri, etc.
adica poate foarte simplu sa fie si mamica trecuta pe contractul de chirie fara riscul de a pierde indemnizatia?Imi puteti spune legea care prevede acest lucru?Multumesc
Legea la care se face referire se afla la promulgare la presedintele tarii, dupa care se va publica in Monitorul Oficial .

Potrivit acestui act normativ :
art.16 alin.3 din OUG 111/2010 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe din următoarele situaţii:
....
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.

In prezent, indicatorul social de referinta (ISR) are o valoare de 500 lei, ceea ce inseamna venituri de 3000 lei intr-un an calendaristic .
eu vorbeam de o chirie lunara de 550 ron,adica 6600 ron pe an.In acest caz nu se mai poate primi indemnizatia?Multumesc

Alte discuții în legătură

Postnatal tega tega buna seara.sunt insarcinata in 6 luni,de 4 luni nu mai lucrez,pot beneficia de postnatal???daca da ce ar trebui sa fac pt a beneficia de concediu??? (vezi toată discuția)
Prenatal dsmihalea dsmihalea Buna ziua Daca imi platesc cartea de munca din mana si sunt coasigurata sotului meu pot intra in prenatal in caz ca raman insarcinata? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie ady1984 ady1984 As vrea mai multe detali despre indemnizatia pt cresterea copilului (vezi toată discuția)