avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflicte intre salariati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflicte intre salariati

Buna ziua!
Lucrez la o institutie publice si de cateva zile sunt pusa in situatia sa asist la niste conflicte foarte urate intre niste salariati.
Exista vreo lega care sa reglementeze conflictele „morale“ intre salariati?
Pot fi trasi la raspundere din punct de vedere disciplinar?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 11:16, 22 Mai 2009
Lege nr. 7/2004 (r1) Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 525 din 02/08/2007 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici:
Art. 12. - (1) În relaţiile cu personalul din cadrul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu persoanele fizice sau juridice, funcţionarii publici sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate.
(2) Funcţionarii publici au obligaţia de a nu aduce atingere onoarei, reputaţiei şi demnităţii persoanelor din cadrul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea funcţiei publice, prin:
a) întrebuinţarea unor expresii jignitoare;
b) dezvăluirea unor aspecte ale vieţii private;
c) formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase.
Art.24.
(1) Incalcarea dispozitiilor prezentului Cod de conduita atrage raspunderea disciplinara a functionarilor publici, in conditiile legii.
(2) Comisiile de disciplina au competenta de a cerceta incalcarea prevederilor prezentului Cod de conduita si de a propune aplicarea sanctiunilor disciplinare, in conditiile legii.
(3) In cazurile in care faptele savarsite intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni, vor fi sesizate organele de urmarire penala competente, in conditiile legii.
(4) Functionarii publici raspund potrivit legii in cazurile in care, prin faptele savarsite cu incalcarea normelor de conduita profesionala creeaza prejudicii persoanelor fizice sau juridice.
Din pacate, toti salariatii sunt incadrati ca si salariati contrcatuali, nu functionari publici.
Din cate stiu, ca orice institutie, si aceasta ar trebui sa aiba un Regulament intern. Verificati daca este un capitol referitor la disciplina in unitate. Daca da, salariatii pot fi cercetati disciplinar pentru incalcarea prevederilor regulamentului intern.
Daca este personal contractual, se aplica Codul Muncii.
Disciplina la locul de munca inseamna si incalcarea normelor de comportare, nu numai problemele strict de productie.
Inocentia

Lege nr. 7/2004 (r1) Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 525 din 02/08/2007 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici;
Codul Muncii

Alte discuții în legătură

Hartuirea morala la locul de munca marselina marselina As dori să imi spuneti , in calitate de functionar publoic, cui mă adrese in primul rand in momentul in care simt ca sunt hartuit la locul de muncă? (vezi toată discuția)
Suspendare cim pe durata campaniei electorale Candidat008 Candidat008 Buna ziua! Un angajat contractual de la o Primarie, trebuie sa-si suspende contractul de munca daca doreste sa candideze pentru functia de Primar? Daca da, cu ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara - - As dori sa stiu daca un consilie juridic angajat la o institutie de stat poate fi bagat intr-o comisie de disciplina,si cercetat disciplinar si daca da care ar ... (vezi toată discuția)