avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbarea obligatorie a apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbarea obligatorie a apometrelor

Va scriu cu rugamintea de a ma sfatui in privinta unor decizii luate de catre consiliul executiv al asociatiei de proprietari din imobilul in care locuiesc.

In data de 28 August 2014 la afisier a aparut un anunt conform caruia suntem obligati sa schimbam apometrele de consum fiindu-ne impusa o anumita firma. Am solicitat sa ni se explice motivele pentru care aceasta firma ne este impusa precum si dovada licitatiei sau a metodei prin care aceasta firma a fost contractata, in acelasi timp solicitand si o sedinta de bloc in care sa fim informati si sa ne putem exprima opinia.

Fara nicio explicatie si fara sedinta de bloc, consiliul executiv a luat decizia de a impune schimbarea apometrelor de catre toti proprietarii (incepand din 15 Septembrie) amenintand ca refuzul individual va duce automat si irevocabil la trecerea consumului la pausal a acestora chiar daca dispun de apometre atestate metrologic si reglementate de catre lege, singura diferenta fiind ca nu provin de la firma aleasa de catre asociatie.

As dori sa stiu daca exista vreun temei legal prin care Consiliul Executiv poate lua hotararea de a ignora luarea in calcul a consumului contorizat de catre instrumente de precizie legale in favoarea altor instrumente de contorizare doar pentru ca sunt alese de Consiliu.
Cel mai recent răspuns: ausfahrt , utilizator 09:08, 22 Septembrie 2014
In cadrul asociatiei de proprietari, conducerea acesteia poate organiza aceasta actiune de schimbare a apometrelor.
Procedura este ca se aduna oferte, se discuta in comitet aceste oferte si din ele se alege una avantajoasa din mai multe puncte de vedere (pretul ar fi numai unul din motive).
Asociatiile de proprietari, fiind organizatii de drept privat, nu autoritati locale sau nationale, nu fac licitatii, si strangere de oferte.

Daca proprietarii nu vor sa-si inlocuiasca vechile apometre, care probabil si-au depasit perioada de garantie metrologica, este normal ca sunt considerati necontorizati si deci li se poate impune un consum de apa necontorizat.
@elga50 - majoritatea apometrelor din Romania au verificarea metrologica expirata deoarece nebunia asta sa masuram orice ca sa platim cu 10 lei mai putin a inceput acu' vreo 10-15 ani. Chiar daca a expirat verificarea metrologica ,asta nu inseamna automat ca aparatul nu mai functioneaza corect.
E o problema de bun simt doar ca administratorul sa se uite pe consumuri pentru a constata modificari majore ce ar justifica o astfel de masura. Altfel este doar o justificare pentru o mica/mare shpaga...:thumbdown:
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2014
ausfahrt, utilizator
In regula, asociatia decide in final ce firma contracteaza, insa ce a ridicat suspiciuni pentru un numar de locatari a fost decizia brusca si fara sedinta sau preaviz de a schimba apometrele in conditiile specificate in OP.

Ce am intrebat in schimb a fost daca Asociatia dispune de autoritate in ce priveste recunoasterea echipamentelor de monitorizare. Eu am apometre noi, certificate CEE, in garantie, cu atestare metrologica valida pe care am dat niste bani, iar acum va trebui sa le schimb din nou pentru ca Asociatia decide sa nu le mai recunoasca.

Poate Asociatia sa ignore valorile afisate de catre dispozitivul meu? Exista un temei legal prin care poate face asta?

Am citit legea 230 dar nefiind familiarizat cu terminologia juridica, mi s-a parut destul de vaga in ceea ce priveste drepturile si obligatiile Asociatiei de Proprietari in contextul problemei mele, lucru pentru care am si apelat la acest forum.:console:

Daca aveti verificarea metrologica valabila puteti transmite asociatiei multe urari de iubire eterna. Nu va pot abliga sa le schimbati.
Ceea ce scrie @ausfahrt mai sus este corect.
Asociatia daca a gresit, a fost atunci cand decizia de schimbare a apometrelor s-a facut cam brusc. Decizia se i-a de obicei in AG a proprietarilor sau in sedita com ex., ori inteleg ca aceste lucruri nu s-au intamplat, hotararea nu au fost adusa la cunostinta tuturor proprietarilor sa fie cunoscuta, astfel daca stia din vreme de aceasta hotarare, dl. Radu nu si-ar mai fi procurat apometre noi, de alt tip decat cele agreeate de asociatie.
Ceea ce vreau sa va spun este ca, din experienta, oamenii din conducerea as. prop. cam stiu care „marfa” este mai buna pe piata si bine ar fi daca toata lumea ar avea aceleasi tip de aparat, dar iata ca acest lucru este mai greu de realizat.
Radu ar scapa de aceasta problema daca ar demonstra cui trebuie ca aparatele lui sunt mai bune decat ceșle agreate de asociatie, insa acest lucru nu este obligatoriu. Atata timp cat aveti apometre, relativ noi, cu buletin de verificare metrologica valabil, asociatia nu poate sa va forteze sa achizitionati altele - conform hot. luate.

Noi intentionam sa achizitionam niste apometre cu citire prin radio, mai intai ca un experiment la un bloc cu o singura scara, 20 apt. Daca treaba merge bine, adica diferentele sunt mici sau foarte mici, atunci vom extinde masura si la celelalte blocuri/scari - si atunci ne vom lovi de aceeasi problema pe care o are acum Radu.
Totul se face cu hotararea membrilor as. de proprietari.
La un moment dat urma sa mai facem un experiment: toate apartamentele la pausal - adica reparizarea chelt. cu apa-canalul sa se faca pe nr. de persoane. Inca nu am facut aceasta actiune, dar avem un bloc unde chiar merita sa facem acest lucru, deoarece sunt multe familii, compuse din 2-3 membri care raporteaza un consum de max. 1-2 mc/luna, ceea ce este a dracului de anormal. Daca nu ar fi diferente, mai treaca-mearga, dar diferentele sunt exagerat de mari, cu toate controalele si verificarile facute.

Alte discuții în legătură

Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Refuz inlocuire contoare de apa, pausal roberth roberth Buna ziua, am mai cautat pe forum dar nu am gasit decat spete adiacente cu speta pe care vreau sa o aduc in discutie.: - din cauza diferentelor foarte mari si ... (vezi toată discuția)