avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz inlocuire contoare de apa, pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz inlocuire contoare de apa, pausal

Buna ziua, am mai cautat pe forum dar nu am gasit decat spete adiacente cu speta pe care vreau sa o aduc in discutie.:
- din cauza diferentelor foarte mari si repetate la apa (citire apa nova/radet respectiv apometrele din apartamente) asociatia de propietari a hotarat inlocuirea apometrelor clasice cu apometre radio. Apometrele radio au avantajul ca pot fi foarte greu fraudate, ofera rapoarte de erori (circulatie inversa, fir de apa si nu pot fi influentate magnetic) . Din 54 de apartamente au inlocuit 52, doua apartamente refuzand inlocuirea apometrelor (si ghici ghicitoarea mea, surpriza mare, sunt dintre apartamentele care sunt banuite de frauda!). Influentarea magnetica nu poate fi dovedita de nimeni, iar cine stie de unde sa cumpere un magnet potrivit (este in jur de 50 RON!) poate opri apometrele clasice in functionare fara niciun efort si cat doreste, si, mai ales, nu pot fi depistati ca fac acest lucru!
Acum, administratorul a cerut firmei de repartizare care citeste apometrele radio sa calculeze cele doua apartamente la pausal pentru ca refuza montarea noii tehnologii. Ce temei legal ar putea avea (daca ar putea avea) AP pentru a face acest lucru? Apartamentele in cauza sustin ca ele au apometre si vor sa fie calculate consumurile in baza lor. Poate asociatia sa ceara calcul pausal pentru acestea?
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
roberth, utilizator
Cel mai recent răspuns: Racu Ghita , utilizator 19:56, 18 Decembrie 2024
trebuie negociat .....
Negociat... in ce sens? Eu cred ca pe undeva, legiuitorul ar fi trebuit sa prevada acest lucru mai ales ca, din punct de vedere tehnic noile apometre sunt net superioare, practic au alte caracteristici. Dintr-un anumit punct de vedere ar trebui ca apometrle tip vechi sa fie considerate necorespunzatoare, asa cum dealtfel si sunt deoarece sunt susceptibile de cel putin doua metode nedepistabile de frauda: influentarea magnetica si firul de apa (nu inregistreaza la presiune extrem de mica: fir de apa cu care sunt umplute cazile de baie, etc.)
Plus ca, minoritatea nu ar trebui sa se supuna majoritatii conform legii 230/2007, odata ce toti ceilalti locatari au trecut la exploatarea noii tehnologii?
Inlocuirea apometrelor a fost aprobata de AG probabil sau acceptata de majoritatea covarsitoare care si-a montat deja acest gen de aparate.
Asadar situatia este identica cu cea prin care intr-o asociatie majoritatea hotaraste o anumita actiune, iar minoritatea se supune.
Cine nu se supune, plateste daunele.

Va sfatuiesc sa faceti un Regulament de impartire a consumurilor de apa unde sa specificati ca celor care nu si-au montat apometre noi de tipul........ vor plati diferentele de apa pana la inlocuirea apometrelor vechi.
Inregistrat, semnat, parafat si afisat la avizier.

Oricum, faptul ca sunt considerati necontorizati si suporta diferenta de apa nu o vor putea contesta niciunde. In cel mai rau caz nu vor plati, dar si pentru asta exista leac: penalizari, proces in instanta pentru recuperarea debitelor restante, iar unul din documentele prezentate la dosar poate fi chiar acest Regulament de repartizare a consumurilor de apa.

@elga50,
nnam citit multe topicuri legate de citirea cu apometre radio ,asociatia de proprietari si presedintele cex-ul poate dispune de hotarari pt proprietatea comuna,nu cea individuala ,corectatima daca gresesc racordul din baie si in bucatarie de la coloana pe verticala si pana la apometru si implicit pana la ghiveta nu cumva face parte din proprietatea mea si numai coloana pe verticala face parte din proprietate comuna ?nasociatia ia hotarari petru proprietate comuna nu ce am eu in casa,daca eu am un sistem de masurare a apei legal si atestat metrologic si verificat cum ma poate obliga cineva sami montez alt tip de apometru? am vazut ca dvs santeti administrator ,cumva ma poti obliga sami pun alte calorifere , in casa in caz ca incalzirea este centralizata? cumva dvs ma puteti obliga sa imi schimp cumva ghiveta sau tevile care duc pana in apometru? cumva puteti sa ma obligati sa schimb robinetu care duce la apometru in casa mea ca a gasit asociatia nustiu ce robinet?
poate au mers la alti in asociatia dvs la mine nu merge ,daca dvs si alti cred ca pot putea lua decizii ce am eu in casa si cu ce masor apa caldura sau curentul,atata timp cand e legal
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
Adriantot, moderator
fyeratanye,
Pai daca te-ai mutat la bloc ce sa-ti fac? Iaca te obliga as. proprietari care poate sa-ti mute si ghiveta in alt colt al bucatariei.
Mai dati-va cu lumea...
In toata aceasta discutie important este ca diferentele la apa sa fie cat mai mici, apoi sa se stie, daca un apometru de model mai vechi s-a smecherit cu un magnet de 50 lei, la o simpla verificare, laboratorul metrologic poate sa depisteze acest lucru si chiar scrie pe buletinul de verificare acest lucru.
Mai ametit cu ghiveta matale, ce mai!
Ramai cu ea si cu apometrele cele vechi, nu-i nicio problema, o sa consumi apa la pausal, ce atata tevatura? Tre' sa fie cate-un Gica contra prin fiecare bloc, altfel cum?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)